Pronađen grob star sedam hiljada godina

Arheolazi na lokalitetu u Malom Borku, naselju u Kolubarskom okrugu, pronašli su grob iz šestog milenijuma pre nove ere. Skeleti dece i odraslih osoba, stari oko sedam hiljada godina, izuzetno su očuvani.

Odlično sačuvane skelete dece i odraslih osoba od pre oko 7.000 godina arheolozi su otkopali na lokalitetu "Jaričište 1" u Malom Borku, naselju u opštini Lajkovac u Kolubarskom okrugu.

U neolitskom naselju, koje pripada starčevačkoj kulturi, vidljivi su ostaci zemunica u kojima su živeli prvi zemljoradnici, radionica u kojima pravili alatke, žrtvenika, zatim jama odakle su uzimali zemlju ili pak u koje su odlagali otpad.

Otkriveni grob izuzetno je važan za celovitu sliku o životu i delanju u šestom milenijumu p.n.e.

Radivoje Arsić, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Valjevu, rekao je da je ekipi bilo čudno što osim mesta za stanovanje i radnog prostora nisu do sada locirali mesto za sahranjivanje.

Radi se o dvostrukom, možda i kolektivnom grobu. Specifično je to što se on nalazi u samom naselju, tačnije, nekadašnji objekat za stanovanje kasnije im je poslužio za sahranjivanje.

Jedini u ovoj meri istražen lokalitet starčevačke kulture u Srbiji, čiji materijalni ostaci uzmiču pred bagerima na zapadnom polju Tamnave, deo je projekta "Zaštitna iskopavanja i istraživanja u rudarskom basenu Kolubara".

Mirjana Blagojević, arheolog Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i vođa ovog projekta, ističe da čak i u Starčevu kod Pančeva, po kome je dobila naziv starčevačka kultura, ne mogu da se obave tako detaljna istraživanja zbog nedostatka novca.

Zato je vrlo važan lokalitet "Jaričište 1" koji daje kompletnu sliku iz tog perioda.

Pronađeni materijal čine predmeti od keramike, kamena, alatke, posude, žrtvenice, figurine, čak i amorfni nalazi bakra, takođe se obrađuju na terenu. Nakon toga konzerviraju se i čuvaju u Narodnom muzeju u Valjevu.

broj komentara 20 pošalji komentar
(sreda, 01. jul 2009, 17:31) - anonymous [neregistrovani]

SRBI

Srbi su najstarij narod u Evropi! Ovo je samo jos jedan u nizu dokaza koji to jasno pokazuju. Hvala arheolozima na ovom otkricu i jos jednoj potvrdi da smo oduvek obitavali na ovim prostorima.

(sreda, 17. jun 2009, 22:35) - JBC [neregistrovani]

DNK test?

Полако људи где сте се залетели. Коментатор није мислио ни на црне нити жуте кости он је колико је мени познато установио да су то били Азиланти (избеглице ) који су у том процесу променили анатомију - сада је све јасно????

(sreda, 17. jun 2009, 19:59) - Dachonix [neregistrovani]

DNK to be or not to be

DNK teško da može da se odradi, jer kao što neko reče, on je karakterističan za "žive ćelije". Pa ipak, može da se odradi mitohondrijalna odn. mDNK, koja mnogo mnogo duže opstaje, i inače se koristi pri ispitivanju masovnih grobnica (karakteristični aleli i lokusi prenose se ženskom linijom, pa je zgodno za utvrđivanje srodstva itd) i uopšte kada su dlaka (bez korena), nokti ili kosti jedino što od uzoraka za ispitivanje postoji. Pa što da ne... ako ništa drugo, zabave radi, i nauke radi, treba sve isprobati. Ko zna, možda i jesmo stariji od ameba, ili se ispostavi da posle ispitivanja kosti pocrne hahahaha

(sreda, 17. jun 2009, 19:14) - Branko [neregistrovani]

Klon

Najbolje je napraviti od uzoraka klona pa da vidimo šta je ili ko je! ;) Još bolje je angažovati forenzičare da se vidi da li su ubijeni, jer ako jesu da se preci ubice liše slobode!!!

(sreda, 17. jun 2009, 12:26) - Srki [neregistrovani]

DNK test?

Ahahhahahaha, joj meni, hahahahhaha....
Pa ako imaju crnu kozu nemaju crne gosti.
Kazi mi molim te, jesi li ikada video crnu kost? Ahhahaahahah, sto se slatko ismejah za dobro jutro, hahah...
Pozzzz za sve ljude crnih kostiju.:P

(sreda, 17. jun 2009, 11:30) - anonymous [neregistrovani]

DNK test?

Pa ko ima crne kosti aman aman......

(sreda, 17. jun 2009, 10:59) - anonymous [neregistrovani]

DNK test?

Meni se ipak ncini da su kosti vise zute. Mozda je ipak neki kinez ili japanac??? Sto bi moglo da dokaze da su kinezi prvo ziveli ovde :) Stvarno si me dobro nasmejao covece :D

(sreda, 17. jun 2009, 09:26) - Srdjan [neregistrovani]

DNK test?

Nisam siguran da se moze uraditi dnk analiza, iz razloga sto se dnk nalazi u zivim celijama. Kada celija umre dnk se raspada. Mislim da je vreme poluraspada dnk oko 500 tako da tesko da postoji uredjaj koji bi ono sto je ostalo od dnk mogao da analizira.

(sreda, 17. jun 2009, 09:23) - Mala [neregistrovani]

DNK test?

Kakve veze boja kostiju ima sa bojom koze? Ne mislim da smo ni ti ni ja merodavni da zalazimo u dublju analizu genetike, mada sve je relativno i moguce. Mozda su Romi... Jedina su nacija bez vlastite zemlje

(sreda, 17. jun 2009, 07:27) - anonymous [neregistrovani]

DNK test?

Gospode boze..