Nova terapija za osteoporozu

Nova terapija za osteoporozu koja samo u jednoj tableti sadrži potrebne nedeljne količine vitamina D i bisfosfonata dostupna pacijentima u Srbiji.

Domaći stručnjaci predstavili su u beogradskom hotelu "Hajat" novu terapiju za osteoporozu koja podrazumeva uzimanje tableta koje sadrže bisfosfonat i pojačanu dozu vitamina D.

Rezultati i analize kliničkih studija pokazuju da se primenom nove terapije za osteoporozu, koja uključuje uz bisfosfonat nadoknadu vitamina D u dozi od 5.600 internacionalnih jedinica nedeljno, smanjuje rizik od fraktura kuka i ostalih preloma kod žena sa osteoporozom u postmenopauzi.

Izvori vitamina D u hrani veoma su ograničeni, te je neophodno pronaći nove izvore te supstance, ključne u stimulisanju apsorpcije kalcijuma, a time i od vitalnog značaja za održavanje jakih i zdravih kostiju.

Za pacijente sa osteoporozom vitamin D je posebno značajan u terapiji, što potvrđuju i preliminarni rezultati takozvanih pilot studija rađenih u pet zdravstvenih centara u Srbiji, koji su pokazali da čak 95 odsto žena sa osteoporozom u postmenopauzi ne unosi dovoljno vitamina D.

Rezultati studije pokazali su da se nakon tri godine redovnog uzimanja bisfosfonata jednom nedeljno, za čak 90 odsto smanjuje rizik od nastanka višestrukih preloma kičme kod žena sa prethodnim prelomom, kao i da se za 63 odsto smanjuje rizik od preloma kuka kod žena sa ili bez prethodnog preloma.

Uzimanjem te terapije obezbeđuje se stalno poboljšanje koštane gustine i nakon 10 godina primene, što pokazuje analiza koštanog tkiva ispitanika.

Povećanje gustine kostiju

U studiji je učestvovalo 270 postmenopauznih žena sa osteoporozom koje su primale lek tokom perioda ne kraćeg od jedne i ne duže od tri godine kod kojih je dokazana normalna mineralizacija i struktura kosti u poređenju sa placebom.

Da bi bisfosfonat ostvario maksimalni efekat u povećanju koštane gustine i sprečavanju preloma kod pacijenata sa osteoporozom, bitno je da se uz ovu nedeljnu terapiju uzima i 5.600 internacionalnih jedinica vitamina D koji pomaže apsorpciju kalcijuma unetim putem hrane i njegovu ugradnju u kosti što je upravo omogućeno novom terapijom.

Značaj primene nove terapije za lečenje osteoporoze predstavili su profesor doktor Aleksandar Dimić iz Instituta za lečenje i rehabilitaciju reumatičkih i kardiovaskularnih bolesnika "Niška banja", član Centra za osteoporozu Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica" i doktor Milena Đurić i profesor doktor Branka Kovačev iz Kliničkog centra Vojvodine.

Najnovija istraživanja pokazala su da osteoporoza pogađa oko 200 miliona žena širom sveta, da uzrokuje prelom kod milion i po osoba godišnje, kao i da svakih 30 sekundi neko u Evropi polomi kuk zbog osteoporoze.

broj komentara 17 pošalji komentar
(petak, 25. dec 2015, 18:10) - Jnicijevic Radovan [neregistrovani]

rade nis

pre godinu ipo dana imao sam prelom skocnog zgloba operisan sam u italiji gde su mi stavili fiksator koga sam nosio 7 meseci na rengenu je pokazalo da imam sudek ostoporozu koja se siri prema kolenu na kontroli su mi rekli da moram da operisem nogu da bi mi ugradili plocice i izvrsili angioplastiku noga je otecena i pigmentirana plavo sa ljubicastim hodam tesko sa ogranicenjem zgloba bol je prisutna .Molim ako ima slicnih voleo bih njihovo misljenje . A i misljenje nekog doktora .Pozdrav i hvala

(ponedeljak, 11. maj 2015, 22:50) - anonymousANA [neregistrovani]

Osteoporoza

Loše iskustvo sa lekom fosavans, veoma utiče na jednjak i stvara probleme sa gutanjem i pored pravilne upotrebe ,šetanja odnosno neležanja posle unošenja.Ne znači da ga svi loše podnose.Imala sam helikobakter pa mislim da mi je želudac posebno osetljiv,Čula sam za bio terapiju koja se prima jednom u 6 meseci i košta 24000.

(petak, 11. apr 2014, 21:47) - zorica [neregistrovani]

ocajna

koliki ti je procenat osteoporoze? i ja sam dobila taj lek..a operisala sam rak grlica materice..pila sam gaa pre 3 godine,,pa sam odustala ..jer je poceo zeludac da boli

(četvrtak, 27. mar 2014, 20:44) - anonymous anna [neregistrovani]

Molim za odgovor

Molim Vas da mi odgovorite. Dobila sam da pijem lek fosavance a operisala sam karcinom dojke. Procitala sam u samom leku efekte i uplasila se. Smem li uopste da ga pijem s obzirom na moju operaciju? Hvala puno!

(petak, 13. sep 2013, 20:58) - anonymous [neregistrovani]

OSI

Sta je sa O.S.I osobe sa invaliditetom koji boluju od osteoporoze i koji ne mogu da se krecu jer su u kolcima.O njima niko ne brine.
Quadriplegija.
gde je drzava da pomogne jer nih je veoma mali broj a pravo nikakvo.

(sreda, 08. feb 2012, 16:09) - anonymous [neregistrovani]

osteoporoza

lek se zove Bonviva,ima ga u svim apotekama

(petak, 25. nov 2011, 16:10) - vesna [neregistrovani]

osteoporoza

a sta se desava kad ja imam viska kalcija u krvi a i ostali parametri kalcija nisu u redu a parat hormon 113, imam 50 godima , molim vase misljenje

(nedelja, 02. jan 2011, 18:52) - ruzica [neregistrovani]

Молба

Ispravka, operaciju kicme imala sam pre deset godina, pozdrav.

(nedelja, 02. jan 2011, 14:59) - ruzica [neregistrovani]

molba

Imam 52 godine, ciklus mi je izostao pre 17 godina a tek pre mesec dana sam ustanovila da imam osteroporozu. Dobila sam terapiju, BONAP i IDEOS. Lekove jos nisam pocela da koristim. Interesuje me da li neko nesto moze da mi pojasni oko terapije i ima li pomoci. Napominjem da sam pre deset dana imala operaciju kicme, skliznuce 3 sm (spondilistezis), koliko to ima veze sa osteoporozom neznam. Hvala!!!!!

(sreda, 24. mar 2010, 20:41) - anomi [neregistrovani]

molim vas

kako leciti osteoporozu? molim vas za odgovor