Читај ми!

Optužen carinski agent povodom slučaja C&A, tužilaštvo traži oduzimanje imovine

Podignuta optužnica protiv carinskog agenta A. J., koji je radio i za kompaniju C&A. Tužilaštvo traži da mu se privremeno oduzmu nekretnine, među kojima je i stan u "Beogradu na vodi".

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podiglo je danas optužnicu protiv A. J. (49) zbog sumnje da je zloupotrebom ovlašćenja, koja je imao kao carinski agent za kompaniju "C&A MODA RS" d.o.o. Beograd, oštetio budžet Srbije i sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist od preko 750 miliona dinara.

Tako navedeni novac, za koji je znao da potiče iz kriminalne delatnosti, dalje je ulagao u kupovinu nekretnina, čije je privremeno oduzimanje tužilaštvo takođe zatražilo, kao i kupovinu vrednijih pokretnih stvari, saopšteno je iz tog tužilaštva. 

A. J. se sumnjiči da je u svojstvu carinskog agenta sa kvalifikovanim elektronskim certifikatom, zaposlen u privrednom društvu "Quehenberger Logisticc SRB" d.o.o. Šimanovci izvršio krivično delo "zloupotreba položaja odgovornog lica u produženom trajanju" u periodu od januara 2019. do septembra 2021. godine i krivično delo pranja novca tokom 2019. i 2020. godine.

Optužnica je predata Višem sudu u Beogradu na odluku o potvrđivanju. Tužilaštvo je takođe predložilo sudu da A. J. produži pritvor zbog opasnosti od bekstva, kao i da ne bi uticao na svedoke iz Hrvatske koji treba da se ispitaju u daljem toku postupka.

Takođe, Višem sudu u Beogradu, tužilaštvo je podnelo zahtev da se od okrivljenog privremeno oduzme stan u izgradnji u kuli B na 22. spratu u "Beogradu na vodi" sa garažnim mestom, zatim dva stana na Novom Beogradu i jedna garaža.

Tužilaštvo podseća, da je ovaj postupak pokrenut po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu nakon što je od Uprave za sprečavanje pranja novca dobilo podatke o nesrazmeri u prijavljenim prihodima i imovini koju poseduje okrivljeni. 

Usledila je proaktivna istraga u saradnji sa Jedinicom za finansijske istrage Ministarstva unutrašnjih poslova, koja je identifikovala imovinu okrivljenog i njemu bliskih lica, te su rezultati ovakve saradnje doveli i do prikupljanja dokaza za krivična dela za koja se tereti.

Krajem jula uhapšen je carinski agent kompanije C&A Srbija zbog sumnje da je iskoristivši logo te kompanije sastavio 65 lažnih carinskih deklaracija u kojima je unosio vrednost robe u višestruko nižim iznosima od stvarne vrednosti.

Kompanija "C&A Srbija", deo holandskog brenda robnih kuća za odeću, proglasila je u julu prošle godine insolventnost i pokrenula stečajni postupak, a Uprava carina otkrila je da su službenici inostrane modne kompanije i jedne špediterske firme napravili štetu za državni budžet – na osnovu neplaćenih uvoznih dažbina – od najmanje šest miliona evra. 

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара