Читај ми!

Ц&A Србија проглашава стечај; Управа царина: Буџет оштећен за најмање шест милиона евра

Kомпанија "Ц&A Србија", део холандског бренда робних кућа за одећу, прогласила је инсолвентност и покренула стечајни поступак, а Управа царина открила је да су службеници иностране модне компаније и једне шпедитерске фирме направили штету за државни буџет – на основу неплаћених увозних дажбина – од најмање шест милиона евра.

"Након тога што је постала мета организоване царинске преваре непознатих починилаца, компанија 'Ц&A Србија' нема други избор него да данас прогласи инсолвентност", објавила је компанија на свом сајту.

У Управи царина речено је Танјугу да су прошле године открили злоупотребе које су годинама вршене тако што су службеници једне иностране модне компаније, заједно са службеницима једне шпедитерске фирме, злоупотребљавали печате и меморандуме ове две компаније.

"На тај начин, увозећи другу текстилну робу, направили су штету за државни буџет само на основу неплаћених увозних дажбина у висини од најмање шест милиона евра", наводе из Управе царина.

Управа царина је такође доставила извештај са пратећом документацијом надлежним истражним органима.

У Управи кажу да немају сазнања да је у злоупотребама учествовао и неко од запослених из царинске службе, али да ће и то бити предмет истраге која је у току.

Напомињу да у складу са законом нису у могућности да износе податке о правним или физичким лицима до окончања прекршајног и евентуално кривичног поступка.

"Ц&A Србија" је навела у саопштењу да су непознати починиоци систематично починили више од 300 преварних радњи којима се крше царински прописи Србије.

Kако је наведено, ова одлука утиче на 14 продавница и око 135 запослених у Србији.

Такође, да је ситуација веома специфична и да се односи само на Србију.

"Овај развој догађаја ни на који начин се не тиче других тржишта на којима послује 'Ц&A'. Kомпанија 'Ц&A Србија' мета је организоване царинске преваре чији је починилац један од њених пословних партнера, као и други починиоци који су и даље непознати. Наведени починиоци систематично су обавили више од 300 радњи преварног увоза у периоду 2014–2021, злоупотребљавајући лого компаније 'Ц&A', погодности царинског статуса и овлашћења за заступање царинског представника компаније 'Ц&А' у Србији".

Kомпанија наводи да је кривично дело откривено у октобру 2021. када су компанију "Ц&А" први пут о том преварном увозу обавестили царински органи Републике Србије.

Након неколико месеци истраге и упркос доказима којима се учвршћује став да "Ц&А Србија" не треба да сноси последице тог кривичног дела, царински органи Србије заузели су став да је компанија "Ц&А Србија" одговорна за плаћање царинских дажбина за робу која је декларисана у оквиру преварног увоза, навела је компанија.

Након темељне анализе ситуације, управљачки тим компаније "Ц&А Србија" закључио је да не може одговорно сносити ризике даљег оспоравања правне позиције коју заступају органи Републике Србије.

четвртак, 16. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара