Nove optužbe na račun Artemija

Eparhija raško-prizrenska saopštila da su gotovo sve malverzacije u poslovanju te eparhije u vreme dok je njom rukovodio tadašnji vladika Artemije, obavljene sa njegovim znanjem i uz njegov blagoslov.

Sinodska komisija koja je utvrđivala kanonsku odgovornost raščinjenog vladike Artemija otkrila je da su gotovo sve malverzacije u poslovanju Eparhije raško-prizrenske obavljene s njegovim znanjem i uz njegov blagoslov, saopštila je Informativna služba Eparhije raško-prizrenske.

Predstavnici Eparhije ovih dana objavljuju, kako navode, originalne dokumente o tim finansijskim malverzacijama, po kojima je bivši vladika, sada monah Artemije, u većini slučajeva potpisivao sporne papire, dok je jedan broj tih papira potpisivao direktno njegov lični sekretar Simeon Vilovski.

Vilovski je, pri tom, koristio svoj lični pečat Eparhije raško-prizrenske, što, takođe, nije bilo bez znanja Artemija, navodi Eparhija raško-prizrenska.

U saopštenju Informativne službe Eparhije raško-prizrenske stoji da su sve malverzacije u vreme bivše eparhijske uprave u javnosti vešto skrivane intenzivnom patriotskom retorikom.

"Što se više novca odlivalo u privatne džepove, više se govorilo o patriotizmu i odbrani pravoslavlja. Bila je to tužna ironija jedne duhovno narkotizovane stvarnosti i jeftina priča za narod koji je samo mogao da naslućuje kako se novčano koristio položaj episkopa i njegovog ličnog sekretara na mnogostradalnom Kosovu i Metohiji", piše u saopštenju.

Eparhija dalje navodi da je Artemije u početku branio svoje saradnike, koji su ili u pritvoru ili u bekstvu, ali kada ga je, kako se tvrdi, sinodska komisija suočila sa brojnim nepravilnostima, ispostavilo se da bivši vladika nije bio baš sasvim neobavešten šta se sve oko njega dešavalo.

U prilog tome navodi se i podatak da je bivši protosinđel Simeon Vilovski, januara 2003. godine, na memorandumu Crkvene opštine Prizren, neovlašćeno zaključio ugovor o zakupu crkvenog lokala sa izvesnim Ukalom Erdalom.

Simeon se, dodaje se, pri tom potpisao kao starešina crkve svetog Georgija, što on nikada nije bio, a za overu tog ugovora je, protivno crkvenim propisima, koristio pečat Eparhije.

"Vilovski je, tom prilikom, na ruke dobio 9.000 evra i taj iznos nikada nije uredno proknjižen i zaveden, kao što nije bio zaveden ni ugovor sa Erdalom. Da bi prikrio tragove malverzacija, Vilovski je uzeo protokol i dnevnik blagajne od 1992. godine, pa te dokumentacije više nema", piše u saopštenju.

Iako Vilovski nikada nije bio ni na dužnosti sekretara Eparhije, on je kao doživotni lični sekretar bivšeg vladike obavljao više poslova, što je, takođe, suprotno pravilima Crkve, pa je to bio jedan od ključnih razloga zbog kojih je Sveti arhijerejski Sabor, sa patrijarhom Pavlom na čelu, 2006. godine, zatražio njegovo razrešenje i pokretanje crkveno-sudskog postupka, saopštava Eparhija.

To je, kako se navodi, bio samo jedan od razloga zbog kojih je, odlukom Crkvenog suda, Vilovski raščinjen i na tri godine izopšten iz Crkve.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво