Srbija važan izvoznik oružja

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio da je Srbija najveći izvoznik naoružanja i vojne opreme od Ankare do Beča i da sa našom odbrambenom industrijom svi žele da sarađuju.

Srbija je najveći izvoznik naoružanja i vojne opreme, od Ankare do Beča, izjavio tokom posete Tehničko-remontnom zavodu u Čačku ministar odbrane Dragan Šutanovac.  

"Srbija je sada postala važan činilac izvoza u celom regionu, a i zemlje koje su mnogo razvijenije od nas žele da sarađuju sa nama radi izvoza naoružanja i vojne opreme", rekao je Šutanovac.

Ministar je izrazio zadovoljstvo uspešnim radom Zavoda u Čačku, koji je postao jedna od ozbiljnijih firmi u Srbiji koja ima kapacitete da radi i za Vojsku Srbije "i za druge vojske".

Prema njegovim rečima, kapaciteti zavoda su ispunjeni su više od sto odsto i uskoro će biti i zaposleni novi mladi radnici, a pogotovo inženjeri.

"Siguran sam da će Tehničko-remontni zavod, uz fabriku "Sloboda" u Čačku, biti nosilac razvoja i Vojske Srbije i naše namenske industrije i izvoza", rekao je Šutanovac.

Podsetio da je u prethodna dva dana boravio u Hrvatskoj gde je sa kolegom Brankom Vukelićem potpisao sporazum o saradnji u oblasti odbrane "koji predstavlja okvirni, ili krovni, sporazum za dalju saradnju".

Šutanovac je objasnio da će dalja saradnja biti precizirana planom bilateralne vojne saradnje, dodajući da je sa hrvatskim sagovornicima razgovarao i o mogućnosti da namenske industrije dve države zajednički posluju i plasiraju svoje proizvode na trećim tržištima.

Najavio da će delegacija Ministarstva odbrane posetiti Hrvatsku da bi sagledala s kojim kapacitetima raspolaže tamošnja odbrambena industrija i šta je to što može predstavljati izvoznu šansu u zajedničkoj saradnji.

"Nemamo nikakav problem da sarađujemo sa bilo kim ko bude imao dobar kvalitet proizvoda i cenu", rekao je ministar odbrane.

Šutanovac je potom posetio fabriku "Sloboda" u Čačku koja, takođe, spada u grupaciju namenske industrije Srbije.

U vojsku ko želi

Ministar odbrane ocenio je da bi mladim ljudima, i po završetku profesionalizacije Vojske Srbije, trebalo omogućiti da služe voji rok, ako to žele.

"Želja nam je da do kraja godine završimo proces profesionalizacije što bi značili da bi decembarska klasa, praktično, bila poslednja koja bi bila pozivanja na osluženje vojnog roka", rekao je tokom obilaska Tehničko-remontnog zavoda u Čačku.

Šutanovac je istakao da je njegovo "duboko ubeđenje da će mladi građani Srbije i ubudućnosti služiti ta tri meseca obuke".

Ministar odbrane je podsetio i da u zemljama u svetu gde je završen proces profesionalizacije i dalje postoje dobrovoljci koji služe vojni rok, dodajući da ne vidi razlog da tako ne bude i u Srbiji.

Pozvao je sve mlade ljude koji žele da grade karijeru i da se bave javnim poslom u budućnosti da imaju u vidu da su i u državama sveta u kojima su vojske profesionalne svi državnici oslužili vojni rok.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво