Читај ми!

Pašalić: Garantovati jednak izbor za sve građane

Republika Srbija svake godine beleži napredak u poštovanju prava osoba sa invaliditetom, ali ti pomaci su nedovoljni za ocenu da je položaj te ranjive grupe u 21. veku zadovoljavajući, izjavio je zaštitnik građana Zoran Pašalić, povodom 3. decembra - Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Zoran Pašalić je istakao da pravo pojedinca da živi u zajednici i bude uključen u nju, kao i njegovo pravo na jednak izbor sa ostalim članovima zajednice, proizilazi iz najosnovnijih standarda ljudskih prava.

Država novim zakonima i ratifikacijom međunarodnih konvencija za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom daje dobar normativni okvir, ali i dalje dolazi do značajnog kršenja njihovih prava, ukazao je Pašalić.

On je naveo da pritužbe upućene Zaštitniku građana ukazuju da su najveći problemi javljaju u ostvarivanju prava na obrazovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, zapošljavanje, ali i nedostatak posebnih usluga i servisa podrške u zajednici.

Zaštitnik građana, kako je navedeno, pomno prati položaj osoba sa invaliditetom i poziva građane da mu se i dalje obraćaju, a nadležne da dobrom intersektorskom saradnjom efikasno rešavaju probleme i nedostatke u poštovanju prava osoba sa invaliditetom kao i svih građana iz ranjivih društvenih grupa.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара