Читај ми!

Bujice i poplave: Prijepolje u fokusu zbog porasta nivoa Lima, mirno u Raškoj

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Luka Čaušić izjavio je za RTS da je situacija u poplavljenim područjima u Novom Pazaru, Tutinu i Raški mirna, kao i da je sada u fokusu Prijepolje gde nivo reke Lim od sinoć raste oko šest centimetara na sat.

Stanovnici u poplavljenom području i noćas nisu spavali, strahujući od nove kiše i poplavnog talasa. Reke, koje su se izlile zbog obilnih padavina, vratile su se u korita, ali je vodostaj na njima i dalje visok.

Službe Sektora za vanredne situacije i dalje je na terenu i preventivno obilaze područje.

Luka Čaušić rekao je za RTS da je na teritoriji Raškog upravnog okruga situacija mirna.

"I u Tutinu i u Pazaru, reke su se povukle u svoja korita. Nadležne službe sada rade na rešavanju problema koje je voda nanela", navodi Čaušić.

Očekuje se pad nivoa Lima

Govorići o situaciji u Raškoj, gost Jutarnjeg programa kaže da je i tu došlo do opadanje nivoa reke Ibar, te da je situacija mirna, istučući da je ipak potrebna opreznost.

Naglašava da u Novom Pazaru postoji problem sa vodosnabdevanjem, kao i da u Tutinu voda nije za piće.

"Trenutno nam je Prijepolje u fokusu. Od sinoć, od 21 sat reka Lim raste oko šest centimetara na sat", navodi Čaušić, dodajući da su ekipe obilazile građane i ukazale im na opasnost u slučaju izlivanja. 

Lim je noćas bio u porastu, izašao je na 289 centimetara. S obzirom na to da se smiruje situacija u Crnoj Gori, očekuje se pad nivoa Lima u narednim satima, javlja dopisnik RTS-a.

Koliko je bilo intervencija 

Palo je od 120 do 140 litara kiše po kvadratnom metru. Govoreći o intervencijama Sektora za vanredne situacije, Čaušić kaže da su imali 17 crpljenja vode, evakuisali jednu osobu u Raškoj, imali su i jedno spasavanje, kao i izvlačenje vozila sa dve osobe u Tutinu.

Dramatične slike stizale su iz Tutina, Novog Pazara, Raške, Kraljeva, dela Ivanjice, Prijepolja. Ponađeno je i telo dvogodišnjeg dečaka koji je upao u korito reke kod Tutina.

Čaušić kaže da se za sada zna da uzrok tragedije nije bujično delovanje reke, ali i da će uzrok da utvrde nadležne službe.

"Otpad ne bacati u reke" 

Dodatni problem je i gomila otpada u rekama, zbog čega je ugrožen svaki most na neuređenim delovima jer kada smeće dođe do mosta, dolazi do porasta vodostaja. Reka Trnava, blizu Raške odnela je dva manja mosta.

Čaušić ističe da je zadovoljan reaktivnim postupanjem države, ali da moramo da radimo na preventivi, da podignemo svest da se otpad ne baca u reke, kao i da deluju lokalne samouprave i javna preduzeća.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво