Читај ми!

Водостај Лима почео да расте; ситуација у Новом Пазару, Тутину и Рашки под контролом

У Пријепољу је ванрeдно у четири месне заједнице. Током дана водостај Лима код Пријепоља је опао за скоро 90 центиметара, али је вечерас услед киша ниво реке у Бродареву почео да расте. Ситуација у поплављеним подручјима у Новом Пазару, Тутину и Рашки под контролом. Основне и средње школе поново раде.

Водостај Лима почео да расте

Током данашњег дана, водостај Лима код Пријепоља је у односу на јуче опао за скоро 90 центиметара, али је вечерас услед киша у сливу Лима ниво реке у Бродареву почео да расте за два центиметра на час.

Лим је у Пријепољу још у стагнацији на 251 центиметру, а Штаб за ванредне ситуације наставља да прати стање на терену.

У српским домаћинствима на KиМ сагледавају последице поплава

Надошле воде које су протеклог дана нанеле штету бројним домаћинствима у Kузмину, Бабином Мосту, Осојану полако се повлаче. Настала штета се пописује и санира, а угрожене породице, у пратњи локалних представника власти, обишао је представник Kанцеларије за KиМ Петар Недељковић.

Мештани Kузмина су после непреспаване ноћи могли да одахну јер се реке Ситница и Дреница полако повлаче у своја корита. У овој српској средини у општини Kосово Поље поплављено је седам домаћстава.

Са надошлом водом из канала за наводњавање Ибар - Лепенац борили су се и житељи Бабиног Моста.

"Вода је дошла одогзо јер је пробила канал. У налету је све однела, као што видите и овај пут, пробила је у двориште и потопила купатило и дневни боравак", прича Љубисав Славић.

Због несанираног оштећења на каналу за наводњавање вода која се излила поплавила је четири домаћинства каже председник привременог органа за општину Обилић Горан Данчетовић.

"Мислим да плаћамо цену немару косовске компаније „Ибар - Лепенац" јер пре два месеца је напукло дно на каналу. Они су само ставили џакове са песком и најлон који није могао да издржи притисак воде. Вода се излила на куће и помоћне објекте", појаснио је Данчетовић.

Наводи да је у току попис оштећених домаћинстава како би уз помоћ Kанцеларије за Kосово и Метохију штета могла да буде и надокнађена.

Милан Kостић, председник привременог органа за општину Вучитрн каже да је захваљујући прокопаним каналима решен проблем поплава у српском селу Прилужје које Ситница до сада више пута плавила.

Лаб је током претходне ноћи био на критичној тачки али на срећу опасност је прошла и ниво воде је опао за један метар, рекао је Kостић.

Угрожена домаћинства обишао је представник Kанцеларије за KиМ Петар Недељковић.

"Данас је у плану да се обиђе још Осојане, после извешаја са терена стручне комисије у сарадњи са представницима привремених органа урадиће детаљну анализу, процену и попис штете и изаћићемо у сусрет нашем народу", рекао је Недељковић.

Метеоролози поново најављују кишу тако да ће вероватно и наредну ноћ грађани у овим срединама провести у опрезу и стрепњи да не дође до новог поплавног таласа.

Фото: Радио Београд / Иван Миљковић
Опширније Краће

У Новом Пазару стабилно, санирају се оштећени путни правци

Ситуација у Новом Пазару је стабилизована, а очекује се да се и водоснабдевање врати у нормалу. 

Координатор кризног штаба Нови Пазар Исмаил Дупљак рекао је за РТС да се отклањају последице поплава, да је велики број машина на терену и да се санирају оштећени путни правци.

Према његовим речима, данас је побољшано и водоснабдевање у Новом Пазару.

Очекује да ће се проблем са водом решити у року од дан, два.

Опширније Краће

Ибар се излио у Богутовцу

Ибар се током ноћи и излио у месту Богутовац. Бујица је однела анкере који су били припремљено за нови мост преко Ибра.

Ниво реке се током дана повукао.

Спасојевић: Реке се вратиле у корита, ситуација много боља

Све реке које су се излиле због обилних падавина, вратиле су се у корита, рекао је Милорад Спасојевић из Управе за ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације МУП-а и додао да надлежне службе и даље дежурају на терену, где се спроводе превентивни обиласци.

"Најважније је да су се реке повукле у корито, а остало је још само неколико ''џепова'', односно, вода која се задржала у неким подрумским просторијама и наше екипе раде на санирању и извлачењу воде из објеката. Ситуација је много боља", рекао је Спасојевић за ТВ К1.

Најгора ситуација била је у Тутину, Новом Пазару, Пријепољу и Рашки, али сада се, каже, све примирило и ситуација је данас у тим градовима добра.

Град Чачак и Штаб за ванредне ситуације су у приправности због тога што су Западна Морава и воде другог реда биле у порасту, али како је рекао Спасојевић, за сада нема назнака за њихово изливање.

"У сталном смо контакту са 'Србијаводама' које на основу података из својих мерних станица дају обавештења о повећању водостаја река. Нема индиција да ће у наредном периоду бити више падавина које ће узроковати изливање", рекао је Спасојевић.

Додао је да је довољно да у 24 сата падне већа количина воде на мањем подручју па да изазове неку већу последицу.

"Време се променило, на срећу, али наш задатак је да будемо спремни и јесмо. За сада нико није у приправности осим Чачка и четири града у којима смо јуче имали прОблеме", рекао је Спасојевић.

Опширније Краће

Виши делови Новог Пазара и даље без воде

После поплава живот се вратио у Нови Пазар, у школама је почела настава, а боља ситуација је и са водоснабдевањем, јавља дописник РТС-а.

Воде и даље нема у вишим деловима града, али је има у нижим деловима и она је бактериолошки и хемијски исправна. 

Градимир Недељковић, директор ЈП "Водовод" Нови Пазар, рекао је за РТС да степен замућености воде осцилира и да су принуђени да раде смањеним капацитетом.

"Воде имамо за ниже делове града и за здравствени центар. Не можемо да предвидимо степен замућености, више делове града снабдећемо водом из цистерни", рекао је Недељковић.

И у Тутину и Рашки се стабилизује снабдевање водом.

Извештај Вере Аксентијевић из Новог Пазара
Опширније Краће

Ниво Лима у опадању

Водостај Лима је данас нижи за 40 центиметара него јуче у 15 сати, сада је испод нивоа ванредне одбране од поплава.

После обилних киша и изливања река на подручју Рашке, Новог Пазара, Тутина и Пријепоља, уведена је ванредна ситуација. Посебно су угрожени грађани у приобалним местима. Војска Србије прави пешчане бране дуж обале Ибра. 

У Новом Пазару и Тутину вода се повукла у корита река, али су мештани током ноћи остали без воде за пиће.

Мештани који живе поред река Рашке, Јошанице и Видрењака и даље отклањају последице поплава.

Ванредна ситуација уведена је и у четири месне заједнице у општини Пријепоље – Бродарево, Ивање, Велика Жупа и Пријепоље. 

Још нема процена о штети коју су причниле поплаве, али су несумњиво огромне посебно по пољопривредно земљише.

Мештани, али и надлежне службе су у приправности од нових бујица са планинских предела.