Читај ми!

Ukrajinske izbeglice zbrinute u Vranju, u prihvatnom centru ima slobodnih mesta

Centar za azil u Vranju početkom marta je određen za prihvat izbeglica iz Ukrajine. Trenutno ih je 42, od toga je 15 dece. Do sada je 4.200 državljana Ukrajine registrovano u Srbiji. Zaštitnik građana, koji je i nacionalni izvestilac za trgovinu ljudima, pratiće situaciju i delovati preventivno. Ambasada Ukrajine u Srbiji zadovoljna je uslovima koji su obezbeđeni.

Povećava se broj Ukrajinaca koji stižu do Centra u Vranju. U kontaktu su sa članovima porodice koji su ostali u domovini. Janoš Kerekeš je rodom iz Pančeva, supruga mu je iz Ukrajine, vratio se u Srbiju, sada kao izbeglica.

"Inače, brak mi je 23 godine, imam troje dece, jedno je ostalo u Ukrajini, a mi smo došli ovde. Živi tu kod mađarske granice, za sad je tamo bezbedno", kaže Janoš Kerekeš.

Pre dve nedelje počeli su da stižu Ukrajinci u Centar za azil, koji je opredeljen za prihvat izbeglica. Obezbeđeni su svi uslovi.

"Ćerka je sa mnom, ćerka. Ćerkin muž je ostao tamo, svaki dan suze, suze. Rat. Porušeno. Ne znam kuda se vratiti", rekla je Elena iz Donbasa.

Koordinator za jug Komeserijata za izbeglice Slobodan Savović kaže da se oni koji dođu u prihvatni centar uglavnom zadrže tu.

"Bilo je par njih koji su otišli dalje, ali to je sve razumljivo, svako ide gde misli da će mu biti bolje. Svakim dana neko dolazi, imamo još uvek mesta, što je najbitnije", rekao je Savović.

Centar u Vranju ima 220 kreveta, svaka porodica ima posebnu sobu.

"Dobiju privatnost, što je vrlo važno, privatnost i mir. Ja znam da posle svega što su preživeli njima je to od velikog značaja. Želim da zahvalim Republici Srbiji što je apsolutno pojednostavila ulazak i izlazak iz zemlje, vrlo lojalan stav prema našim građanima na graničnim prelazima, samo sam dobre reči čula", rekla je ukrajinska konzulka u Srbiji Olga Antonova.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić kaže da je sa ombudmankom Ukrajine Ljudmilom Denisovom dogovoreno da se izbeglicama, pored komeserijata, bavi i Zaštitinik.

"Dva su razloga – da se obezbede izbeglicama najbolji mogući uslovi i ono što mi je rekla koleginica iz Ukrajine, to je da postoji strah od moguće trgovine ljudima", rekao je Pašalić.

Do sada je u Srbiji registrovano 4.200 državljana Ukrajine, koji dolaze u našu zemlju iz humanitarnih razloga. Neki su u tranzitu, nastavljaju putovanje, a pojedini ostaju kod rođaka i prijatelja.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво