Čitaj mi!

Konferencija svih advokata odlučuje o stavu Vrhovnog kasacionog suda

Upravni odbor Advokatske komore Srbije odlučio je da zakaže konferenciju svih advokata u Srbiji kako bi se advokatura jedinstveno odredila prema pravnim stavovima Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda (VKS) koje smatra spornim.

Građansko odeljenje Vrhovnog kasacionog suda donelo je 16. septembra pravni stav, odnosno dopunu mišljenja u vezi sa naplatom obrade troškova kredita i stav u vezi sa pravom banke da naplati klijentu premiju osiguranja kredita, što je sporno za advokaturu, koja već tri sedmice negoduje uz ulične proteste tvrdeći da su ovi stavovi doneti u korist banaka, a na štetu građana.

Prema ovim stavovima, građani bi počeli da gube većinu sporova protiv banaka, koje su do sada mahom dobijali, a troškove postupka su naplaćivali njihovi advokati koji ih u njima zastupali.

Tanjugu je u Advokatskoj komori Srbije rečeno da je večeras Upravni odbor te komore odbio predlog za stupanje u dvodnevni štrajk, već je odlučio da o ovim pitanjima sazove konferenciju svih advokata u Srbiji, kao i skupštinu AKS, koju čine delegati regionalih komora.

Datumi konferencije i skupštine biće naknadno određeni.

Visoki savet sudstva prethodno je ponovo negodovao zbog "kontinuirane kampanje neprimerenog uticaja na pravosuđe" koja je, tvrde, počela nakon dopune pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda.