Читај ми!

Високи савет судства негодује због "непримереног утицаја на правосуђе"

Високи савет судства поново је негодовао због "континуиране кампање непримереног утицаја на правосуђе" која је, тврде, почела након допуне правног става Врховног касационог суда о наплати трошкова обраде банкарских кредита.

У саопштењу достављеном медијима, Високи савет судства оцењује да су протести које организују "неформалне групе у оквиру адвокатуре", праћени вулгарним транспарентима и скандирањем, обиласцима судских зграда и њиховим коришћењем као бинама за јавне наступе, пример злоупотребе слободе говора и јавног окупљања и покушај нелегитимног утицаја на судске поступке, за чије су исходе непосредно заинтересовани.

"Судије Грађанског одељења Врховног касационог суда, изложене су јавном омаловажавању због израженог мишљења у обављању судијске функције, чиме се наставља покушај подривања ауторитета и независности судства као једне од грана власти", наводи Високи савет судства.

Истиче да је на правосуђу задатак да пред оваквим непримереним притисцима буде једнако постојано као и пред политичким, медијским и сваким другим са којима може да се суочи у свом раду.

У том контексту Високи савет судства је позвао адвокатске коморе да реагују.

Иначе, нови састав Управног одбора Адвокатске коморе Србије вечерас треба да одржи седницу поводом заузимања става у вези са спорним правним ставом Врховног касационог суда од 16. септембра.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво