Читај ми!

Протест адвоката и грађана испред Уставног суда

У Београду је одржан протест адвоката и грађана незадовољних правним ставом Врховног касационог суда којим се сматра да је дозвољено да банке уговарају трошкове обраде кредита.

Грађани су се окупили испред Уставног суда у Булевару краља Александра где су поново затражили повлачење става Врховног касационог суда којим се сматра да је дозвољено да банке уговарају трошкове обраде кредита који, како кажу, штети грађанима, након чега је уследила протесна шетња до Палате правде.

Протест је протекао мирно, а окупљени су носили транспаренте са порукама "Повуците га!", "Но пасаран!", "Поштујте закон! Стоп банкарском терору".

Испред Уставног суда се, између осталих, обратио адвокат Мирослав Живковић који је рекао да је 16. септембра правосуђе у Србији престало да постоји.

"Шеснаестог септембра издали су допуну након које смо се ми побунили. Рекли су нам да немамо права на протесте, да то није по етици, неком кодексу. Са овог места им одговарамо, имамо само један захтев, а то је: Повуците га!", рекао је Живковић.

Окупљени су потписивали петицију обуставе рада целе адвокатуре у Србији док се не промени став Врховног касационог суда.

Због протеста, био је заустављен саобраћај у Булевару краља Александра.

Министарство правде: Притисцима на Врховни касациони суд се урушава интегритет правосуђа

Неприхватљивим притисцима на Врховни касациони суд урушава се интегритет правосуђа у целини, саопштило је Министарство правде и подсетило да је дужност свих да поштују независност судства и да се ставови суда не могу заузимати на улици, нити их може заузимати било ко други, осим судија.

"Оспоравање допуне правног става Грађанског одељења Врховног касационог суда о дозвољености уговарања трошкова кредита – протестима, скандирањем, физичким обрачунима и насилним покушајима уласка у зграду суда, угрожава основне постулате положаја носилаца судијске функције, који је утемељен Уставом Републике Србије и заснован на начелу независности, које подразумева и забрану сваког утицаја на судију приликом вршења судијске функције", истиче се у саопштењу.

Kако се подсећа, јавност је током протекле недеље била упозната са притисцима на највишу судску инстанцу у Републици Србији, вршених преко новинских наслова, друштвених мрежа и телевизијских емисија, као и окупљањем једног броја чланова Адвокатске коморе Србије испред зграде Врховног касационог суда.

"Недопустиво је да се судије означавају интересним лобијима и да се грађани претећим тоном позивају да кривце за обуставу рада нађу у Врховном касационом суду, што не одговара истини и представља замену теза", наглашава се у саопштењу.

Министарство правде истиче да наставља да пружа подршку независности судства и ради на јачању независности ове гране власти.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво