Mogu li nosioci javnih funkcija u Srbiji da budu i članovi masonske lože

Masonska afera potresala je Hrvatsku poslednjih dana, nakon priznanja državnog tužioca da je mason. Posle medijske hajke i, uglavnom, negativne reakcije zvaničnika – podneo je ostavku. Od tada, aktuelno je pitanje – kosi li se javna funkcija sa članstvom u tajnom udruženju i šta kažu propisi.

Stolica državnog tužioca u susedstvu ostala je upražnjena. Posle javnog priznanja da je mason, Dražen Jelenić podneo je ostavku.

"S obzirom da je geslo da samo ugledni ljudi mogu postati članovi masonske lože, moram priznati da mi je, u tom trenutku, s jedne strane imponiralo", rekao je Dražen Jelenić.

Nedugo zatim, vlada je prihvatila Jelenićevu ostavku. Prethodilo je javno negodovanje, u čemu su ujedinjeni bili čak i politički oponenti.

"Da smo to znali, ne kažem da on ne bi bio imenovan, ali bismo tu informaciju tretirali na odgovarajući način i rešili bismo to pitanje", rekao je premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je naveo da velika većina razgovara i boravi u masonskim ložama tajno.

"Tu se postavlja sad pitanje kome si lojalan. Nepotrebno", naveo je Zoran Milanović.

Sve je počelo od navoda da je jedan lekar i mason, preko tužioca masona, pokušao da utiče na predistražni postupak protiv novinara koji su ga ucenjivali. Svako ima svoju verziju priče, ali javnost je postavila pitanje – da li je tužilac lojalniji funkciji ili loži.

"Ukoliko bi se desilo da je neko član neke masonske lože, neki sudija i tužilac, a potom treba da odlučuje o njemu, sasvim bi bilo logično da on u konkretnom slučaju traži izuzeće", rekao je zamenik predsednika Državnog veća tužilaca Goran Ilić. 

"Masonska loža kao i svako drugo udruženje"

Reditelj Aleksandar Karišik, koji je i autor serije "Tajna društva" navodi da je masonska loža udruženje kao i svako drugo.

"Ako smo vi i ja članovi udruženja ribolovaca i odatle se dobro znamo – a vi budete na nekoj funkciji, ja mogu od vas da zamolim. Ali, ono što je proklamovano u masoneriji je da je interes lože i javni interes jedno isto. Oni kažu, grade hram humanosti, a to podrazumeva i poštovanje zakona i nekih moralnih normi", kazao je Aleksandar Karišik.

Uprkos proklamovanim normama, prati ih glas da su moćnici iz senke, vlastodršci u keceljama, belim rukavicama i lentama. Ne pamte se kod nas afere slične hrvatskoj, ali neka pravila se podrazumevaju.

"Kada stupate na dužnost vi ste dužni da prijavite članstvo u drugim organizacijama, izuzev članstva u profesionalnim organizacijama. Pošto se pripadnost masonske lože ne može pripisati pripadnošću profesionalnim organizacijama svakako bi bilo poželjno da se prijavi ta vrsta članstva", istakao je Goran Ilić.

Masonska organizacija mora da bude registrovana

Aleksandar Karišik je rekao da svaka masonska organizacija mora da bude registrovana kao udruženje građana.

"Može isključivo da deluje legalno, takav je slučaj u Hrvatskoj, takav je slučaj u Srbiji i samo po sebi to ne bi smelo da bude problem", dodao je Karišik.

Praksa evropskog suda za ljudska prava u arhivi ima jedan slučaj - italijanski sudija žalio se zbog sankcije ministarstva pravde, pošto se saznalo da je pripadnik ozloglašene lože P2. Sud je presudio u njegovu korist.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво