Морају да верују у "врховно биће", а жена нема у њиховим редовима – ко су масони

Слободни зидари, који су познатији као масони, обавијени су велом мистерије, због чега се верује да управо они стоје иза најважнијих одлука у друштву. Неки од познатијих чланова масонских ложа били су, између осталих, кнез Алекса Ненадовић, Ђорђе Вајферт и Иво Андрић. Ко су слободни зидари и зашто многи сматрају да су масони владари из сенке?

Организација

Слободно зидарство састоји се од братских организација које воде порекло од удружења каменорезаца. Основна организациона јединица је масонска ложа, која управља слободним зидарима на регионалном нивоу, односно на територији једне државе. На глобалном нивоу постоје две врсте слободног зидарства – регуларно и континентално.

Придруживање масонској ложи

Поступак придруживања ложи зависи од земље до земље, али нове чланове углавном представљају пријатељи који већ припадају ложи, а у савремено доба, они који су заинтересовани пронађу ложу преко интернета. Иако се потенцијални чланови охрабрују на учлањење, они се никада не позивају, већ сами морају да затраже придруживање.

Услови за придруживање

Минимални услов за чланство у било којој масонској ложи јесте да кандидат мора да буде слободан и да се процењује да има добар карактер. Постоји и услов о старости, а већина ложа захтева да кандидат изјави да верује у врховно биће. У неколико ложа потребно је да кандидат буде одређене религије. Женама није дозвољено ступање у организацију.

Масонски степени

Припадници масонских ложа се постепено уводе у слободно зидарство. Током свечаности иницијације, будући чланови морају да положе заклетву на светом тексту вероисповести којој припадају. Први степен је ученички. После неког времена, на свечаности, могу бити унапређени у степен помоћника, а највиша титула је мајстор масон. Степен чланства утврђује се помоћу лозинки и тајног руковања.

Поједини чланови масонских удружења заузимају значајне функције у друштву, попут хрватског државног тужиоца који је јуче поднео оставку, пошто се сазнало да је припадник масонске ложе.

Састанци

Ложа се редовно састаје како би се договорила око плаћања рачуна, организовања догађаја и избора нових чланова. Састанак ложе се може одржати и поводом свечаности доделе масонског степена или одржавања предавања у вези са историјом масона. Састанци се завршавају формалном вечером, која може укључити и здравицу и песму.

Међународна сарадња

Не постоји међународна ложа која надзире слободне зидаре у свету. Свака ложа је независна и није јој потребно признање ложа које су надлежне за друге земље како би била легитимна.

број коментара 21 Пошаљи коментар
(петак, 21. феб 2020, 10:51) - anonymous [нерегистровани]

Vrhovno biće

Trebali biste da budete precizniji i da ne obmanjujete narod i napišete ko im je Albert Pajk i u koje “vrhovno biće“ oni veruju. Jedinog istinskog stvoritelja,gospoda Boga , oni su odbacili i poklonili se običnom stvorenju.

(четвртак, 20. феб 2020, 21:57) - anonymous [нерегистровани]

Mešovite Lože

Postoje mešovite masonske lože...još od 1893.

(четвртак, 20. феб 2020, 12:33) - Паметњаковић [нерегистровани]

То су људи који финансирају и организују ратове.

Етничко чишћење Срба на Балкану је организовано од стране масона, санкције, погроми, прогони, бомбардовања, итд. Они такође финансирају и организују пробој њихових компанија на страна тржишта тако што уништавају компаније у земљама на које праве пробој. То је разлог зашто су ништили све наше фабрике и довели своје. Итд. Бољи назив би био "западњачка мафија силеџија". Они постају моћнији и богатији када има ратова које они контролишу.

(четвртак, 20. феб 2020, 11:56) - anonymous [нерегистровани]

predlog

Molim Vas da napisete clanak u kojem poredite iluminate i masone.

(четвртак, 20. феб 2020, 11:43) - Абишај [нерегистровани]

Добар лов

Браћи,желим сву срећу.Али никад ми неће бити јасно да мајстор магистар нападне доброг човјека,и да се не боји да ако изгуби до 300 година на његову лозу долазе Самјазови и Азазелови потомци.А,што се тиче шифре?"Она је отишла у гроб са Абифом"........

(четвртак, 20. феб 2020, 11:22) - anonymous [нерегистровани]

...а жена нема у њиховим редовима...

Ocigledno neki pametni ljudi! :)

(четвртак, 20. феб 2020, 11:21) - anonymous [нерегистровани]

Nije tacno

Da je zenama zabranjeno da budu Masoni.

(четвртак, 20. феб 2020, 11:19) - anonymous [нерегистровани]

Не верујем им

У Нишу имате масонске симболе на све стране. На новом клиничком центру је њихов симбол, јер како се прича, они су спонзори. На споменику на Чегру, са задње стране, такође се налазе масонски симболи. Чини ми се да су сувише умешани у наше друштво.
Иначе, лого за Андроид студио исувише подсећа на масонски.

(четвртак, 20. феб 2020, 11:12) - Патриот [нерегистровани]

Далеко им лепа кућа!

Масони као и све друге тајне организације сакривају своје право лице и своје праве циљеве понеким "добрим делима". Недавно смо читали како је вучица коју је неко спасио спасила њега касније, али то не значи да су вукови кућни љубимци, тако и масони не могу бити опште прихваћени у једном правом демократском друштву, ради понеког дела доброчинства које учине ту и тамо. И сам Ђаво ће учинити понеко наизглед добро дело ако му то иде у корист. Није тачно да они нису повезани ни са једном црквом, повезани су итекако, а да примају све и то није тачно, примају се само богати и нарочито угледни, који доприносе организацији. А веровање у врховно биће је само маска, да не кажу да је за њих то врховно биће Сотона лично. Право врховно биће је Господ Бог, а Сотона преко својих демона и земаљског персонала хоће да узурпира тај положај, зато је и избачен са неба, јер је и тамо радио тај посао, и то потајно као и његове слуге на земљи док његова дела нису изашла на видело. А као организација повезани су са онима којима је исти газда као и њима.

(четвртак, 20. феб 2020, 11:01) - Саксо-Кобург-Гота [нерегистровани]

Име врховног бића би могло бити:

Британска властела? Ретко се нешто урадило путем масонерије у задњих 120 година, што није било у интересу Британске Империје.