Усвојена оставка хрватског тужиоца, шта би било да је признао Пленковићу да је масон

Хрватска влада прихватила је оставку државног тужиоца Дражена Јеленића. Премијер Андреј Пленковић је уочи седнице рекао да се у овом случају ради о поверењу јавности.

Главни хрватски државни тужилац Дражен Јеленић поднео је оставку након низа реакција на његово чланство у масонској ложи.

Премијер Андреј Пленковић је уочи седнице на којој је његова оставка усвојена рекао да је у овом случају реч о поверењу јавности.

"Тај приједлог не значи да је он поступао противно законима и да своју дужност није обављао објективно, непристрано и неовисно. Овдје се ради о интегритету људи који руководе радом највиших правосудних тијела и самим тиме повјерењу јавности у неовисност државног одвјетништва, а и правосуђа у цјелини", рекао је Пленковић.

Истакао је да Влада од Јеленића информацију о чланству у ложи није добила пре две године, мада је то удружење легално. "Да је то тада изнесено, ми би то размотрили", навео је хрватски премијер

Јеленић је данас стигао и Државно одвјетништво Републике Хрватске. "Све што сам имао рећи, рекао сам јучер", кратко је поручио новинарима.

Требало је да призна приликом кандидатуре

Шеф хрватске дипломатије Гордан Грлић Радман такође сматра да је пропуст Дражена Јеленића што је затајио податак да је члан масонске и да је то требало да каже приликом кандидатуре.

"Ако затајим нешто, затајио сам и повјерење предсједника владе", рекао је Грлић Радман новинарима уочи седнице.

На питање да ли је нормално што Јеленић није прошао сигурносну проверу, Радман је рекао да увек постоји морална одговорност и да је Пленковић сваког министра питао постоји ли нешто што би било добро знати.

"То је моја онда одговорност. Ако затајим нешто, затајио сам и повјерење предсједника владе", рекао је Грлић Радман.

Грлић Радман је рекао да он сам није масон и да не зна зашто би и био јер је римокатолик. На питање би ли онда било спорно да је Јеленић био члан Опуса Деија, Грлић Радман није одговорио.

Министри екологије и саобраћаја Томислав Ћорић и Олег Бутковић сматрају да би државни службеници таквог ранга требало да прођу безбедносну проверу.

Бутковић би у проверу укључио и министре, изразивши мишљење како увођење провера за њих не би требало бити дискутабилно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи