Тужилац који је признао да је масон ипак поднео оставку

Главни државни тужилац Хрватске Дражен Јеленић поднео је Влади те земље захтев за разрешење, наводи се на сајту те институције. Јеленић је претходно признао да је од 2018. године члан масонског удружења "Велики Оријент Хрватске".

Дражен Јеленић је у саопштењу навео да одлази "мирне и чисте савјести".

Истакао је да је од првога дана све до данас, дужност Главног државног тужиоца обављао "с поносом, предано, професионално и поштено, руководећи се у свом раду искључиво Уставом и законима Републике Хрватске, чувајући неовисност државног одвјетништва".

Истакао је да његово чланство у масонском удружењу није утицало на његов рад.

"Но те су обједе до такве мјере оптеретиле даљње обнашање дужности Главног државног одвјетника Републике Хрватске да је оно практички постало немогуће. Истодобно, у жељи да се ово оптерећење не пренесе на цијело државно одвјетништво, процијенио сам да је у насталим околностима давање оставке на мјесто челника цијеле државноодвјетничке организације једино морално и одговорно рјешење", објаснио је Јеленић у саопштењу.

Хрватски премијер Андреј Пленковић је раније данас најавио да ће, ако Јеленић сам не поднесе оставку, влада на сутрашњој седници покренути његову смену.

Јеленић је јутрос рекао да о оставци не размишља.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(четвртак, 20. феб 2020, 15:56) - anonymous [нерегистровани]

Red

Kada bi, kojim slučajem, društvo bilo ustrojeno kao masonska lože svima bi nam bilo bolje. Red je ono što odlikuje radionice, to isto nam nedostaje.

(среда, 19. феб 2020, 22:09) - anonymous [нерегистровани]

Ni masoni nisu sto su bili

A ni u proslim vremenima nisu se uvek medjusobno drzali proklamovanog.

(среда, 19. феб 2020, 21:55) - anonymous [нерегистровани]

@ Pa zbog sukoba interesa.

Ниси баш нешто упућен, нико не полаже заклетву да буде одан другом члану него идеји и веровању масона. По твојој логици свака вера је у сукобу интереса јер пропагира и верује у своје а не друге вере и учења.
Услов да се постане масон је да верујеш у Бога, да си пунолетан (18-25 година зависно од ложе), да приступаш својом вољом и да те нико није наговорио, да си мушко а да те препоруче два члана одређене ложе.
Новију српску историју су креирали масони, од Доситеја, Вука, Његоша, војводе Мишића, Ђорђа Вајферта, Карађорђевића и још много других.
И не, ја нисам масон, ја сам верујући православац.

(среда, 19. феб 2020, 20:59) - anonymous [нерегистровани]

Zasto neko ne sme da bude mason, da bi obavljao neku javnu funkciju?

Pa zbog sukoba interesa.
Oni podnose zakletvu da im je međusobna lojalnost važnija od bilo čega drugog na svijetu, i sasvim je očito zašto je to nespojivo s javnom funkcijom, a posebno s bilo čime u pravosuđu.

(среда, 19. феб 2020, 20:27) - anonymous [нерегистровани]

komentar

Zasto neko ne sme da bude mason, da bi obavljao neku javnu funkciju?
Jesu li masoni ubijali u 1. ili 2. svetskom ratu?
Jesu li ukrali od nekoga nesto?
Jesu li konfiskovali neciju imovinu?
Jesu li se uselili nasilno u neciju kucu?
Ja znam da su bili i ostali veliki dobrotvori.