Indeks vojne snage: Srbija napredovala za 13 mesta

Na rang-listi zemalja po vojnoj snazi i kapacitetima koju je sastavio američki vojni sajt "Global fajer pauer", Srbija je u odnosu na prošlu godinu napredovala za 13 pozicija. "Nastavićemo da jačamo borbenu gotovost i odbrambenu moć Vojske Srbije", poručio je ministar Vulin.

Među ukupno 138 zemalja, koliko je obuhvaćeno analizom, Srbija je na 65. mestu.

Ostale zemlje regiona niže su rangirane od Srbije.

Hrvatska je na 69. mestu, Severna Makedonija na 127. mestu, Crna Gora na 123. i BiH na 133. mestu.

Prvih pet pozicija zauzimaju SAD, Rusija, Kina, Indija, Japan, navodi se u izveštaju objavljenom na sajtu Global fajer pauer.

Zemlje su rangirane na osnovu više od 50 faktora koji određuju "indeks moći", odnosno kategorija, počev od vojne moći, broja stanovnika i vojnika, preko finansija do logističkih sposobnosti, prirodnih resursa i geografskog položaja.

Ova jedinstvena formula, kako navode na sajtu, pruža mogućnost da se manje zemlje, tehnološki napredne, nadmeću sa velikim državama.

Ministar Vulin: Nastavićemo da jačamo Vojsku Srbije

"Zahvaljujući ogromnom radu i razumevanju vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, zahvaljujući radu i upornosti svih pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, naša vojska značajno napreduje", izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin komentarišući napredak srpske vojske na rang-listi američkog vojnog sajta Global fajer pauer po kome je naša vojska po snazi najbolje rangirana među vojskama zemalja bivše SFRJ.

Ministar odbrane je dodao da je "Srbija vojno neutralna zemlja i zato mora da bude sposobna da se sama brani od svake pretnje. Ulaganje u vojsku i rad njenih pripadnika daju rezultate, a to znači da je mir na Balkanu izvesniji, a Srbi sigurniji gde god da žive".

"Nastavićemo da jačamo borbenu gotovost i odbrambenu moć Vojske Srbije i to je dobra vest za sve kojima je stalo do mira i budućnosti srpskog naroda", poručio je ministar Vulin. 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво