U tem Somboru – Ahmad iz Iraka demonstrira poštenje

Srbija je pokazala veliku saosećajnost sa migrantskim sudbinama. Ponekad, zbog predrasuda, građani Srbije pomisle da ipak ne dele iste civilizacijske vrednosti sa migrantima. Primer poštenog nalazača novčanika u Somboru može da ih razuveri, a možda i nauči.

Tridesetsedmogodišnji Ahmad Bavar, izbeglica iz Iraka, dva meseca boravi u prihvatnom centru u Somboru. Sa suprugom i troje dece čeka na azilantsku proceduru u Mađarskoj.

Krenuvši prema centru Sombora, pored puta je spazio izgubljeni novčanik sa dokumentima, novcem i platnim karticama.

"Ni sekunda nisam oklevao. Znao sam da ne smem da uzmem tuđu stvar, niti novac. Odmah sam se vratio u migrantski centar i rekao šefu smene šta sam pronašao i predložio mu da pronađemo tog čoveka. Želeo sam ga da upoznam, ali nisam želeo nikakvu nagradu", priča Bavar.

Vođa smene u somborskom centru Goran Boškić kaže da nije iznenađen Ahmadovim postupkom znajući koliko migranti poštuju gostoprimstvo Srbije.

Somborac kome se desio peh nije hteo pred kameru, ali se odužio poštenom nalazaču.

"Gospodin je došao sa kćerkom, doneo pun gepek slatkiša, sokova, hrane i poklona. Bavar je izašao i sve te silne kese podelio svoj deci u kampu. Oni su svi super, a on je vanserijski", ističe Boškić.

Za Srbiju, Sombor i zaposlene u Komesarijatu za izbeglice, Ahmad ima samo reči zahvalnosti. Svoj molerski posao želi da nastavi u Belgiji, sa svojom i ženinom rodbinom koja se nalazi u Briselu.

"Želeo bih da dobro vaspitamo decu, da se školuju, da Bog dâ da završe fakultete, možda da budu lekari ili inženjeri, a najvažnije je da budu dobri i pošteni ljudi", zaključio je Ahmad Bavar.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво