Sahranjen Oliver Ivanović, građani iz cele Srbije mu odali počast

Porodica, prijatelji, građani, predstavnici državnog vrha i političkog i javnog života oprostili su se od Olivera Ivanovića, predsednika Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" i jednog od najznačajnijih lidera Srba sa Kosova i Metohije. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana. U Kosovskoj Mitrovici danas je dan žalosti. Ivanović je ubijen pre dva dana, sa šest hitaca, ispred sedišta svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.

13.30 – Sahranjen Oliver Ivanović. Govor ispred grobnice je održala karatistkinja Tanja Petrović, koja je navela da je "Srbiju ujedinilo Oliverovo stradanje".

13.10 – Kolona se uputila ka Aleji zaslužnih građana, gde će Ivanović biti sahranjen.

12.25 – Opelo ispred Crkve Svetog Nikole služi vladika raško-prizrenski Teodosije.

11.55 – Veliki broj građana okupio se na Novom groblju. Tu su državni funkcioneri, predstavnici javnog života i skoro svih političkih stranaka. 

10.50 – Ispred Crkve na Novom groblju okupljaju se građani koji izražavaju saučešće porodici Olivera Ivanovića. 

Oliver Ivanović je sahranjen u Aleji zaslužnih građana. Građani iz cele Srbije došli su na Novo groblje kako bi mu odali počast. Opelo je služio vladika raško-prizrenski Teodosije, a prisutan je bio i patrijarh srpski Irinej.

Vladika Teodosije je rekao da se Oliver Ivanović ceo život borio za pravdu i slobodu svog naroda na KiM i slobodu grada u kome je živeo.

Naglasio je da se Ivanović nije štedeo ni u junu 1999. godine, kada je trebalo braniti Kosovsku Mitrovicu i ostale gradove, kao i kada je govorio o stradanju srpskog naroda i svetinja posle rata pred predstavnicima međunarodnih organizacija.

"Slušali su ga svi sa pažnjom, i stranci i Srbi, a neretko i mnogi Albanci. Za njega je Kosovo i Metohija bilo više od teritorije i politike", rekao je Teodosije i dodao da su reči Olivera Ivanovića imale težinu, jer su bile reči iskrenog čoveka.

Podseća i da "nikada nije upirao prst u ljude već da je ukazivao na probleme" i da ostaje sa nama kao simbol borbe za istinu i pravdu, za dobro svakog čoveka.

"Bog neka dâ njegovoj porodici snage i vere da očuva uspomenu na njega", zaključio je vladika.

Ljubav prema karateu dovela je Olivera Ivanovića do crnog pojasa, instruktora i sudije.

Njegov put opisala je u oproštajnom govoru njegov prijatelj i učenik, karatistkinja Tanja Petrović, koja je rekla da je "Srbiju ujedinilo Oliverovo stradanje".

"Pronaći ćemo zlikovca, sudiće mu Srbija, a njegova kazna je već počela. Srbiju je ujedinilo tvoje stradanje", rekla je Petrovićeva.

Ona je rekla da Ivanović napušta "sva osporavanja i optužbe, sve laži, sve Kafkine procese i Andrićeve proklete avlije" i ulazi istog dana "u slavu i u grob".

Poručila je Oliverovoj deci da nastave da neguju sve ono lepo što je usadio u njih i od čega su satkani.

"Ne boj se, Olivere, tamo gde ti ideš je svetlost, Bog, pravda, istina za kojom si uvek tragao i kao vitez Kosova poginuo. Tamo nema zlikovaca, stravičnih hitaca, kazamata, ni politike. Nema laži, postoje samo ljubav i Bog", naglasila je ona.

Kako je rekla, najveća tajna je pretvoriti bol u ljubav, a u ljubavi su vaskrsenje i život.

"Ti si, Olivere, život", poručila je Petrovićeva i dodala da je sve snove o boljoj Srbiji snevao i pretvarao u javu radeći za državu i njene institucije, "ne mičući se sa Kosova".

"To je bio tvoj zalog državi, tvoja garancija vernosti, tvoja zakletva i na kraju tvoj usud, tvoj život", poručila je ona.

Podsetila je da ga ni zapaljena kola nisu uplašila ni zastrašila da ode i digne ruke od svoje misije, istrajavanja u istini, hrabrenja srpskog naroda na KiM.

Delegaciju Vlade Srbije na sahrani predvodili su premijerka Ana Brnabić i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. Predsednik Aleksandar Vučić odaće poštu Oliveru Ivanoviću polaganjem venca na mestu njegovog ubistva u Kosovskoj Mitrovici. 

Od Olivera Ivanovića oprostili su se i potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, predsednik Kancelarije za saradnju sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić.

Među okupljenima su bili i generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović, ministri Rasim Ljajić, Branko Ružić i Nenad Popović, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, lider Demokratske stranke Dragan Šutanovac sa stranačkim kolegama.

Zatim, lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković, lider SDS-a Boris Tadić, Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Borko Stefanović, Janko Veselinović, Zoran Živković, Aleksandar Šapić, Milivoje Mihajlović, lider JS-a Dragan Marković, Rada Trajković, Sima Spasić, glumac Tihomir Stanić, francuski humanitarac Arno Gujon...

Juče se od Olivera Ivanovića oprostilo hiljade sugrađana, ali i Srba sa celog KiM i iz centralne Srbije.

U povorci u Kosovskoj Mitrovici, osim porodice, prijatelja i saradnika, bili su ljudi iz javnog, političkog, kulturnog života, strani ambasadori.

Ispratili su ga do izlaza iz grada, a potom su posmrtni ostaci prevezeni u Beograd u pratnji porodice.

Lider građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliver Ivanović ubijen je u utorak u Kosovskoj Mitrovici ispred sedišta partije.

Predsednik Aleksandar Vučić je nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost održane nakon ubistva rekao da Srbija zahteva da učestvuje u istrazi ubistva, a to je sinoć preneo kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju u telefonskom razgovoru.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво