Prva žrtva malih boginja u Srbiji

Tridesetogodišnji muškarac iz Beograda preminuo je jutros u bolnici na odeljenju intenzivne nege zbog komplikacija izazvanih malim boginjama, saznaje RTS.

To je prva žrtva malih boginja u Srbiji. Pacijent nije bio vakcinisan.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je novinarima u Beogradu da se desilo ono na šta je struka mesecima upozoravala. Dodao je da je pacijent, koji je umro na infektivnoj klinici, primljen 22. decembra.

Lončar je naglasio da je statistika takva da kada imate određeni broj obolelih, dese se i smrtni slučajevi.

"Koristim priliku da još jednom kažem da problem ne može da se reši dok se ne vakcinišemo. To je jedini način da ne dolazi do ovakvih stvari", rekao je Lončar.

Apelovao je na roditelje da vakcinišu svoju decu, da ne slušaju druge jer ne mogu očekivati da država bude čudotvorac i zaustavi epidemiju.

"Ukoliko deca nisu vakcinisana ovakve stvari su neminovne", zaključio je Lončar.

Direktor Infektivne klinike KCS, prof. dr Goran Stevanović, rekao je za RTS da je pacijent koji je preminuo imao razvijenu sliku malih boginja i upalu pluća sa znacima da će se bolest razvijati u nepovoljnom toku.

Naveo je da ne postoji specifičan lek za male boginje i da je reč o opasnoj bolesti koja izaziva upale pluća i mozga koje se vrlo često završavaju smrtnim ishodima. Kaže da virus napada i jetru.

Za tri meseca 668 obolelih 

Za nepuna tri meseca, u Srbiji je registrovano 668 obolelih od malih boginja, najmlađi pacijent imao je dva meseca, a najstariji 60 godina.

Epidemiolog Instituta za javno zdrvalje Srbije, prof. dr Darija Kisić Tepavčević, kaže da 91 odsto obolelih nije bilo vakcinisano ili im je nepoznat vakcinalni status.

"U momentu kada je epidemija počela, kolektivni imunitet je bio nizak, oko 80 odsto, a u nekim krajevima još i niži. Sve to je doprinelo nastavku epidemije i širenju malih boginja", rekla je Tepavčevićeva za Tanjug.

Dodala je da se u poslednja tri meseca povećao broj dece vakcinisane MMR vakcinom, te da je sada u generaciji od 12 meseci do 14 godina vakcinisano 91 odsto dece.

"Postoje neki regioni gde je obuhvat niži kao što je Pčinjski okrug i Beograd", ukazala je Tepavčevićeva i istakla da je najniži obuhvat na teritorijama koje su u nadležnostima Instituta za javno zdravlje Niš i Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar, gde je obuhvat vakcinacijom oko 80 odsto.

Ukoliko se trend povećanja vakcinacije nastavi, očekuje da će se dostići nivo kolektivnog imuniteta od 95 odsto koji bi sprečio epidemijsko širenje bolesti kakvu imamo danas.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво