Zapošljavanje – najveći izazov mladih

Najveći problem mladih u Srbiji i dalje je zapošljavanje, mada su na tom polju napravljeni određeni pomaci, a jedan od problema je i nemogućnost putovanja u inostranstvo, kažu sagovorenici "Tanjuga" uoči Međunarodnog dana mladih, koji se obeležava 12. avgusta.

Pomoćnica ministra omladine i sporta Snežana Klašnja rekla je da je problem zaposlenosti najveći izazov sa kojim se mladi u Srbiji već godinama suočavaju i da su na tom planu postignuti određeni rezultati, jer je stopa nezaposlenosti mladih u 2016. bila 28,5 odsto, dok je 2013. bila za 11 odsto veća.

"Međutim, stopa nezaposlenosti mladih u odnosu na stopu ukupnog stanovništva je dva puta veća, tako da i dalje moramo da radimo mnogo više i ulažemo napore na tom planu", rekla je Klašnja.

Navela je da Ministarstvo omladine i sporta od 2014. godine nastoji da finansira programe i projekte koji se odnosi na poboljšanje zapošljivosti mladih, kroz međusektorsku saradnju i saradnju sa međunarodnim partnerima.

"Međutim, i dalje aktivizam mladih je nedovoljan i mi zajedno sa udruženjima i lokalnim samoupravama pokušavamo da aktiviramo mlade ljude. Oni moraju biti aktivni ukoliko žele da imaju odgovarajući posao, jer posao se ne može dobiti čekajući, moraju da se dodatno obučavaju", naglašava Klašnja.

Dodaje da su za mlade organizovane i obuke za samozapošljavanje, te da se nastoji i da se poboljša kvalitet slobodnog vreme mladih.

Podaci iz godišnjeg izveštaja ministarastva o položaju mladih pokazuju da 19 odsto njih nikada nije bilo u inostranstvu, a Klašnja kaže da bi na tome trebalo raditi više, jer je važno da mladi upoznaju vršnjake i drugih zemalja i njihovu kulturu.

Da je zapošljavanje najveća poteškoća sa kojom se suočavaju mladi u Srbiji smatra i Jelena Mićić iz Mladih istraživača Srbije, koja kaže da položaj mladih u Srbiji nije na zavidnom nivou.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana mladih, koji je ustanovila Skupština UN 1999. godine, a koji se u Srbiji obeležava deset godina, Mićićeva je rekla da se mladi najčešće žale da nemaju dovoljno prilike da nađu posao i da nemaju dovoljno mogućnosti za stručno usavršavanje.

"Zbog toga se mi trudimo da im ponudimo volontiranje kao jedno od opcija da pre svega unaprede svoje znanje i veštine, ali isto tako i da steknu potrebno iskustvo koje im može pomoći da se dalje usavršavaju i eventualno zaposle", rekla je Mićićeva.

"Mladi se suočavaju sa manjkom mogućnosti da putuju"

Jelena Maćić je navela i da se mladi suočavaju i sa manjkom mogućnosti da putuju, možda i zbog nedostatka novca, te da se Mladi istraživači trude da im kroz volontiranje omoguće da otputuju i steknu nova iskustva i upoznaju druge zemlje i kulture.

Kada je reč o Nacionalnoj strategiji za mlade, Klašnja kaže da je vizija te strategije da mladi budu ostvareni i na ličnom i na društvenom planu, a sa druge strane da država pruži koliko je moguće više uslova za to.

Podsetila je da resorno ministarstvo finansiralo izgradnju 33 lokalna terena za mlade i da je otvoreno 66 omladinskih klubova u kojima mladi od 15 do 30 godina mogu da dobiju besplatne obuke i na taj način da se više uključe u samo društvo i da imaju bolji kvalitet života.

Klašnja ističe i da je preko Fonda za mlade talente, čiji je predsednik ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, od 2008. stipendirano 22.600 učenika i studenata, a da je država za to odvojila 5,6 milijardi dinara, te da je od 2014. povećan iznos stipendija.

Navela je i da je bilo dosta aktivnosti na formiranju lokalnih kancelarija za mlade u saradnji sa lokalnim samouprava, te da su i tu postignuti određeni rezultati kroz više od 100 lokalnih akcionih planova i saveta za mlade.

Istakla je važnost volontiranja mladih kojim iskazuju solidarnost i rešavaju konkretne probleme u svojim lokalnim sredinama.

Podsetila je da je 2014. godine, uz tadašnjeg premijera Aleksandar Vučića, ministarstvo, radeći na regionalnom i međunarodnom nivou, bilo jedno od inicijatora osnivanja Regionalne kancelarije za saradnju mladih na zapadnom Balkanu, inicijative u okviru Berlinskog procesa.

Ta kancelarija, dodaje, osnovana je 2016. godine i njeno sedište je u Tirani.

"Ideja jeste da se mladi kroz programe i projekte upoznaju, zajedno kreiraju sopstvenu sadašnjost i budućnost", kaže Klašnja.

Najavila je da će Međunarodni dan mladih biti obeležen nizom aktivnosti, te da će predstavnici Ministarstva sutra biti u Pančevu u okviru programa "Mladi su zakon", čiji je cilj podsticanje aktivizma i volonterizma mladih.

Kako je rekla, u okviru tog programa, od 2010. godine do danas, Ministarstvo je finansiralo 1.400 omladinskih volonterskih projekata i da je sa Mladim istraživačima i udruženjima organizovano više od 127 međunarodnih volonterskih kampova gde su mladi donirali oko 88.600 časova svog rada.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво