Može li dizajn promeniti našu stvarnost?

U godini preduzetništva, nadležni kažu da je cilj pre svega pomoći mladima. Može li dizajn biti posao u Srbiji i kako prodati ideju u vreme kada se uglavnom kupuje ono najneophodnije.

Pokret Nova iskra čini 250 arhitekata, dizajnera nameštaja, pakovanja i kompjuterskih programa. Osim ideja, dele radni prostor i troškove poslovanja. Stariji, afirmisani dizajneri često svoje klijente ustupaju mlađim kolegama.

Jedna od njih je Tamara Švonja. Diplomirala je na Fakultetu za umetnost, u dizajn inkubatoru unapređuje svoj stil i širi poslovne kontakte.

"Ja sam trenutno zaposlena u jednom arhitektonskom birou koji mi pored sticanja velikog iskustva daje i finansijsku sigurnost, ali i da negde sa strane posle tih pet sati posle posla, mogu da se okrenem i nekim projektima koji su negde više deo mene, koji su bliži mom umetničkom senzibilitetu", kaže Tamara Švonja, diplomirani dizajner enterijera.

Iako su manje plaćeni od kolega na zapadu, za primenjene dizajnere u Srbiji ima sve više posla, kažu osnivači dizajn inkubatora. Ciljna grupa su im mala i srednja porodična preduzeća.

"Oni su nekako nosilac privrede i ekonomije i mislim da tu samo treba da se izgradi veće i bolje poverenje u saradnji sa dizajnerima i kreativcima. Dolazi do smene generacije, neke mlađe generacije preuzimaju vođenje tih kompanija koji prate trendove u svetu i mislim da će oni zapravo premeniti taj pogled da se dizajn više ne doživljava kao trošak nego kao investicija", kaže Marko Radenković iz Nove iskre.

Za one kojima manjak novca ne remeti ideje i predu zetnički duh država je obezbedila dva programa. Prvi preko fonda za razvoj uz bespovratna sredstva ministarstva privrede. sedamdeset odsto investicije je kredit a 30 su bespovratna sredstva.

"Za žene, mlade i socijalno preduzetništvo posebno je pripremljen program u razvojnoj agenciji gde je intenzitet podrške još veći. Bespovratna sredstva su 50 odsto i koji je praćen sa obukama odnosno mentorskom podrškom", kaže Katarina Obradović Jovanović iz Ministarstva privrede.

Kako rade mladi dizejnari u Srbiji videli su i princ Čarls i vojvotkinja Kamila prilikom posete Novoj iskri. Na poklon su dobili jastuk iz programa "Folk". Jastučnica od pirotskog ćilima punjena zlatiborskom vunom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво