Читај ми!

Nova zgrada Doma zdravlja u Zubinom Potoku

U Zibinom Potoku otvorena je nova zgrada Doma zdravlja, čiju je izgradnju finansirala Evropska unija sa 600.000 evra. Direktorka Doma zdravlja Lena Radosavljević rekla je da će uslovi rada biti znatno bolji, ističući da je ostao problem nedostatka nove opreme, inventara i kadrova.

"EU je u zgradu uložila 600.000 eura, sva tri sprata su u potpunosti dostupna invalidima, što zgradu, zajedno sa energetskim rešenjima, svrstva u evropske standarde", rekao je Specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar na svečanosti.

Napomenuo da to nije jedina investicija EU na severu Kosova, niti jedina koja će biti urađena u Zubinom Potoku.

Žbogar se, takođe, nada da će građani Opštine Zubin Potok u narednim godinama videti konkretne projekte koji će, kako je rekao, unaprediti ekonomski i socijalni razvoj stanovništva i poboljšati život ljudi.

Direktorka Doma zdravlja Lena Radosavljević istakla je ogromnu vrednost nove zgrade imajući u vidu dosadašnje jako teške i neadekvatne uslove u kojima su radili zdravstveni radnici u toj opštini.

Radosavljevićeva je podvukla da će nova zgrada omogućiti bolje uslove rada, a samim tim i značajno poboljšati kvalitet pruženih zdravstvenih usluga pacijentima, što je i krajnji cilj tako velike investicije.

Međutim, naglasila je direktorka, sada ostaje problem nedostatka nove opreme i inventara.

Radosavljevićeva je napomenula da su im trenutno najpotrebniji kompjuteri, ultrazvuk aparati i rendgen aparat, specijalistička i oprema za ambulantu

"Trebalo bi da radimo na tome da pripremimo što više za otvaranje specijalističkih ambulanti, internističku već imamo sa jednim starim ultrazvukom, a bio bi nam potreban i EKG aparat", navela je Radosavljevićeva.

Kada su u pitanju kadrovi, Radosavljevićeva je naglasila da su im najveći problem lekari opšte prakse.

"Lekara nemamo dovoljno, jedan doktor nam ide na specijalizaciju, jedan je pod ugovoropm koji ističe za dva meseca, najveći problem su nam lekari opštine prakse", navela je Radosavljevićeva.

U Domu zdravlja u Zubinom Potoku ima više od 100 zdravstvenih radnika koji su do sada radili i brinuli o pacijentima u izuzetno teškim uslovima.

Radosavljevićeva je rekla i da su "radili kako su znali", da nemaju hitnu službu već se sami organizuju, obilaze i devet seoskih ambulanti u opštini i do sada su uspeli samo zahvaljujući velikom entuzijazmu i jakoj želji.

Kada su u pitanju finansijska sredstva za nabavku nove opreme za Dom zdravlja, šef kancelarije EU na Kosovu Žbogar je rekao da kosovski Srbi do sada nikada nisu imali toliko mogućnosti i vidova finansiranja koliko im se sada nudi.

Žbogar: Nova oprema iz Fonda za razvoj

"Pogledati koja su naša sredstva, ali istovremeno u Fondu za razvoj ima šest miliona evra i u okviru toga smo juče razmatrali neke projekte za Severnu Mitrovicu, Iz tih sredstava mislim da bi smo lako mogli deo da koristitmo i za opremu Doma zdravlja u Zubinom Potoku, jer su ta sredstva namenjena socijalno-ekonomskom razvoju Severa", naveo je Žbogar.

Prema njegovim rečima, treći vid mogućeg finansiranja su kosovske institucije, a u Ministarstvu zdravlja postoje određena sredstva za opštinu Zubin Potok.

Žbogar je uveren da će biti obezbeđena sredstva za kupovinu opreme kako bi građanima bilo omogućeno kompletno pružanje zdravstvene zaštite.

Gradonačelnik Zubinog Potoka Stevan Vulović zahvalio je na izgradnji nove zgrade Doma zdravlja nakon pet godina čekanja.

Zahvalio se EU na doniranim sredstvima iako se, kako je rekao, dosta kasnilo.

Vulovoić je na kraju rekao da se nada da će u budućnosti "jedni za druge imati malo više sluha i da će mnogo bolje sarađivati".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво