PIO: Uskladiti rešenja za penzije

Traži se najbolji način da se usklade privremena i konačna rešenja o penzionisanju, kako bi što manje penzionera moralo da vraća novac koji su primili kao višak, rečeno je u PIO fondu. U oko 80 slučajeva iznos penzije veći u privremenom, nego u konačnom rešenju.

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje radi na nalaženju najboljeg načina da se usklade obračuni privremenih i konačnih rešenja o penzionisanju, kako bi što manje penzionera moralo da vraća novac koji su primili kao višak, rečeno je u PIO fondu.

"Odustalo se od ideje da se iz obračuna penzija izbaci poslednja godina staža, a radi se na tome da se utvrdi najbolji statistički pokazatelj s kojim bi se ta poslednja zarada upoređivala", kazala je direktorka PIO fonda Dragana Kalinović na konferenciji za novinare.

U oko 80 slučajeva iznos penzije je veći u privremenom, nego u konačnom rešenju.

Koliko će proći od privremenog do konačnog rešenja zavisi od slučaja do slučaja, a nekada to bude i nekoliko godina, te korisnik i umre u vreme dok dobija penziju prema privremenom rešenju.

Direktorka PIO fonda najavila je da će se izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju precizno definisati načini isplate penzija, te će se prilikom isplate na kućnu adresu utvrditi kolike troškove snosi PIO fond, a kolike korisnik.

Kalinovićeva je podsetila da je upravo to pitanje i troškovi od oko milijardu dinara za isplate penzije na kućnu adresu bili su jedno od spornih pitanja u godišnjem izveštaju Državne revirozorske institucije.

Takođe, nadležni u PIO fondu tvrde da navodi o tome da je taj fond jedan od poreskih dužnika nisu tačni i da je Poreska uprava pogrešila, što će ispraviti narednih dana.

Direktorka PIO fonda navela je i da nije bilo reči o reformi penzijskog sistema koja bi podrazumevala da svi građani u Srbiji primaju garantovani iznos penzija od 200 evra.

"Penzije se prema važećem zakonu obračunavaju prema visini zarada i godinama staža", kazala je Kalinovićeva.

Iz PIO fonda su saopštili i da je nedavno potvrđeno vlasništvo penzijskog fonda nad četiri specijalne rehabilitacione bolnice - "Zlatar" u Novoj Varoši, Merkur u Vrnjačkoj Banji, "Žubor" u Kuršumlijskoj banji.

"Razmatarćemo sve načine ulaganja i partnerstava kada je reč o ovim bolnicama, ali prodaja nije opcija o kojoj razmišljamo", kazala je direktorka PIO fonda.

Očekuje se da bi oko 10.000 penzinera tokom ove godine trebalo da ostvari pravo na banjsko lečenje i rehabilitaciju, a konkurs će biti otvoren najkasnije do marta.

Statistika PIO fonda pokazuje da je u protekloj godini 90 odsto zahteva koji su građani uputili toj instituciji rešeno u zakonskom roku od 60 dana. U 2013. bilo je oko 50.000 zahteva više nego godinu dana ranije.

Gotovo ceo budžet Fonda od 600,4 milijarde dinara odlazi na isplatu penzija i ostalih prinadležnosti.

U Srbiji ima oko 1,7 miliona penzionera, a njih u ovoj godini očekuju povišice od 0,5 odsto u aprilu i oko jedan odsto u oktobru.

Oko 17,5 odsto penzionera u Srbiji prima najniže iznose penzija od 13.200 dinara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво