Читај ми!

U slavu srpskih Heriotera

Nekoliko srpskih dečaka u vreme Prvog svetskog rata poslato je u Edinburg na školovanje. Tamo su zavoleli ragbi i 1918. odigrali prvu utakmicu pod imenom Srbija. U Beogradu se održava međunarodni turnir na kome će igrati i današnji ragbisti škole "Džordž Heriots", koju su pohađali srpski dečaci.

Početkom godine u emisiji "Oko magazin" na RTS-u emitovana je priča o srpskim dečacima koji su za vreme Prvog svetskog rata poslati u Edinburg, u Veliku Britaniju, na školovanje. Tamo su zavoleli ragbi i 1918. odigrali prvu međunarodnu ragbi utakmicu pod imenom Srbija.

Možda bi priča o tome bila važna samo za sportske anale, da u njoj nema puno istorije. Dečaci su do Škotske stigli povlačeći se peške preko Albanije.

Prema podacima škole "Džordž Heriots" u Edinburgu, srpski dečaci su bili odlični igrači. Frejzer Sim, arhivar škole Džordž Heriots, kaže da je to bio ragbi na najvišem nivou.

Priča o srpskim Herioterima, mnogo je značila ragbistima u Srbiji, pa je ragbi klub "Pobednik" stupio u kontakt sa školom "Džordž Heriots" kako bi odigrali prijateljsku utakmicu čitav vek kasnije.

Marko Jovanović iz ragbi kluba "Pobednik" kaže da su veoma raspoloženi. "Dolazi velika grupa iz Heriotsa i medijsko interesovanje u Edinburgu za tu priču je veliko", kaže Jovanović.

Podršku im daje Mark Baret, Britanac koji radi u Srbiji na poslu koji sa ragbijem nema puno veze. Bivši ragbista i trener kaže da je bilo teško organizovati turnir, jer je ragbi i dalje mali sport u Srbiji.

Kako je sve krenulo pričom o utakmici od pre 100 godina, i sam turnir imaće emotivnu notu. "Uz ljude koji sada igraju u Heriotsu biće tu i potomci dečaka koji su bili u Škotskoj do 1919. i oni će predavati pehare i nagrade", navodi ragbi trener Mark Baret.

Na ragbi terenima u Železniku za vikend, odigraće se, kažu, najmasovniji ragbi turnir ikada održan u Srbiji, sa 20 timova iz osam zemalja. To je idealan kraj priče duge ceo vek, a učesnici se nadaju da će biti novi početak za ragbi u Srbiji.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво