Čitaj mi!

Prvi pravopis romskog jezika

"Pravopis romskog jezika", čiji je autor Rajko Đurić, objavljen je u Vršcu. Prvi pravopis takve vrste u svetu između ostalog sadrži principe i pravila romskog pisma, glasovnog sistema i upotrebe interpunkcije.

Visoka škola za obrazovanje vaspitača u Vršcu, koja je pre dve godine uvela i romske studije, objavila je "Pravopis romskog jezika".

U tom, prvom stručnom delu te vrste u svetu, čiji je autor profesor dr Rajko Đurić, izloženi su principi i pravila romskog pisma i pravopisa, njegov glasovni sistem i data su opširna objašnjenja glasovnih promena i pojava u njemu, zaključno sa pravopisnim pravilima i upotrebom interpunkcije.

Knjiga sadrži i objašnjenja lingvističkih i pravopisnih termina i pojmova, kao i etimologiju romskih glagola i njihovih značenja, što je originalan naučno-istraživački rad profesora Đurića i njegov doprinos romologiji, koja je postala akademska disciplina na većem broju evropskih i vanevropskih univerzitetskih centara.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 25. apr 2011, 19:15) - anonymous [neregistrovani]

yes we can

Podrzavam i pozdravljam tako nesto da se ne zaborave neke tradicije,obicaji sa pogledom na buducnost i bolje sutra.

(ponedeljak, 25. apr 2011, 16:16) - Andro Mosic [neregistrovani]

znacajan doprinos

Svaki udzbenik romskog jezika kao sto je i najnoviji Pravopis dr prof. Rajka Djurica je znacajan doprinos proucavanju i upoznavanju romske kulture i istorije. Iskrene cestitke i puna podrska Dr Djuricu!