VAC loš investitor

Mlađan Dinkić rekao da nikada nije delio investitore na domaće i strane. "Imate dobre i loše investitore, a VAC nije bio dobar investitor", ocenio je Dinkić.

"Nikada nisam, niti ću deliti investitore na domaće i strane. Imate dobre i loše investitore ili ako su strani da li su iz Rusije, Nemačke, Kine", rekao ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić i ocenio da medijska korporacija VAC na tržištu Srbije nije bila dobar investitor.

"Imate dobre i loše investitore, one koji posluju transparentno i one koji posluju na način koji je nevidljiv, naglasio je Dinkić tokom obilaska softverske kompanije PST.

Dinkić je rekao da, kada je reč o VAC-u, niko ne zna s kim oni imaju aranžmane u Srbiji, s kim su sklapali ugovore.

"Kao što sam vam nagovestio, razgovarao sam sa ministrom policije Ivicom Dačićem i on me je obavestio da je pokrenuta istraga o privatizaciji kompanije Novosti i sada treba da sačekamo rezultate", rekao je Dinkić.

"Neću da ulazim u to kako VAC posluje na drugim tržištima, istakao je Dinkić i naveo da treba pitati predsednika grupe VAC Boda Hombaha "koga je birao za lokalne partnere, ko su ti ljudi, kakav im je kredibilitet".

"On snosi odgovornost za to, rekao je Dinkić. "Kako je birao partnere, tako je prošao na tržištu Srbije", istakao je ministar ekonomije.

Mlađan Dinkić je podsetio da je Hombah veliki lobista i da nema sumnje da će krenuti da lobira za svoje interese.

Situacija sa medijskom korporacijom VAC neće uticati na investitore, poručio je Dinkić i istakao da je u sredu, u Štutgartu, veliki broj nemačkih investitora izrazio interes za poslovanje na tržištu Srbije.

Direktor VAC-a Bodo Hombah izjavio je juče da će sa "zadovoljstvom ispuniti želju ministra ekonomije Mlađana Dinkića da, kao investitor, napusti Srbiju".

"To bi bilo mnogo brže, ukoliko bi srpskom tajkunu, čije ime, u skladu sa ugovorom, ne smem da navedem, naložio da nam vrati novac za kupovinu akcija Novosti", naglasio je Hombah.

"Tada ne bismo morali da firme, kod kojih se akcije nalaze, u skladu sa zakonima i potpisanim ugovorima, registrujemo na nas", objašnjava Hombah i rekao da u ovoj situaciji to ipak moraju da urade ako žele da zaštite imovinu.

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 24. jun 2010, 22:29) - anonymous [neregistrovani]

komentatori

u Nemačkoj i analitičari ističu da WAZ nije "banana korporacija" kako je kod nas predstavljeno. Nisam siguran da je tako velika korporacija i ime u svetu, spremna da se kocka za "šaku dinara" u Srbiji. Negativni efekti već postoje ako malo pratite zapadne komentare i analitičare.

(četvrtak, 24. jun 2010, 20:17) - anonymous [neregistrovani]

za primer

WAZ treba da bude primer za evropske investitore, da nemogu u Srbiji da se bogate i da prave malverzacije koje ne mogu u EU.

(četvrtak, 24. jun 2010, 19:50) - anonymous [neregistrovani]

Zna se dobro

skim je Hombah poslovao.Dinkic zna dobro ko skim posluje u Srbiji.Pa ovo je toliko naivna izjava Dinkica da ne zna ko sa kim posluje ,da mi je tesko da poverujem.Mislim da ovo sto cujemo nema nikakve veze sa stvarnoscu,nego samo zatupljivanje u smislu "nista nisam video,nista nisam cuo".Pricaj moj ministre nekom drugom.

(četvrtak, 24. jun 2010, 19:44) - anonymous [neregistrovani]

mediji

a pogotovo analitičari ne "vide" ovu situaciju na isti način kao g.Dinkić, ali videćemo ...

(četvrtak, 24. jun 2010, 19:04) - Бојана [neregistrovani]

Транспарентност

ВАЦ тако може да послује у својој земљи или негде где га таквог прихватају,а Србији је довољно муљања,петљања,сиве економије и сличних радњи, безобзира на то што је страни инвеститор. Мислим да они који желе схватају у чему је овде проблем и верујем да то неће утицати на друге инвеститоре,јер то је један проблематичан,а у Србији одлично послује на десетине њих.

(četvrtak, 24. jun 2010, 16:10) - anonymous [neregistrovani]

WAC

Ista polemika se vodi i u Makedoniji,gde VAC poseduje 3 dnevne novine.Neki od najvecih makedonskih ekonomista i analiticara smatraju da je VAC velika perionica novca.