Čitaj mi!

Verski zvaničnici uputili poruku Verbiću zbog veronauke

Predstavnici tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Srbiji izrazili su, kako navode, odlučno negodovanje javnosti i Vladi Srbije povodom predloga ministra prosvete Srđana Verbića za redukovanje, a potom i za ukidanje verske nastave u školama.

"Naše negodovanje je još snažnije stoga što je ministar svoj predlog uputio u godini kada obeležavamo petnaestu godišnjicu vraćanja verske nastave u školstvo Srbije, po modelu kojim se ponosimo jer izražava duh demokratičnosti, ravnopravnosti i potpunog međuverskog saglasja kojim danas, a i nadalje, treba da odlikuje naša država", stoji u oglasu koji su tradicionalne verske zajednice objavile u listu Politika.

Uokvireni oglas, koji je objavljen kao saopštenje predstavnika tradicionalnh crkava i verskih zajednica, potpisali su u ime SPC portparol i episkop bački Irinej, Rimokatoličke crkve - Međunarodne biskupske konferencija Svetih Ćirila i Metodija, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, Islamske zajednice Srbije reis ul ulema Adem Zilkić, Slovačke evangelističke crkve biskup Samuel Vrbovski, Evangelističke hrišćanske crkve superintendent Gabor Dolinski, Reformatorske hrišćanske crkve biskup Bela Halas, te Jevrejske zajednice Srbije vrhovni rabin Isak Asiel.

Potpisnici su izrazili uverenje da Srbiju, u pogledu građanskih prava verujućih, niko neće pokušati da vrati u godine koje ne pamtimo po dobru i da anahrone stavove, kako navode, aktuelnog ministra Verbića potpuno nesaglasne sa dužnošću koju obavlja, ne deli nijedna odgovorna ličnost u Vladi Srbije.

broj komentara 24 pošalji komentar
(petak, 15. jan 2016, 18:57) - looldoney [neregistrovani]

veronauka

Vecina komentara na sajtu su otuzni i po nas porazavajuci. I dalje smo zarobljenici jedne totalitarne ideoloske svesti. Ta svest nas je vodila proteklih decenija i dovela upravo dovde, gde smo sad. Upravo povratak sebi, svojoj unurasnjoj kulturi i tradicijia, za nas je nada za opstanak. Kulturi, u kojoj samoj reci sadrzi kult, religija je njen integralni deo. Protivljenje ove nastave, uglavnom dolazi od slepe ostrascenosti i nedostatak valjanih argumenata. Sekularizam (toliko puta ovde pominjan), ne iskljucuje religiju iz javnog zivota. Izuzetak su totalitarni rezimi u istoriji. Nadam se da ovo nije put kojim zeli da krene nasa drzava i drustvo. Ako neko misli da jeste neka se dobro zapita za buducnost. Drustvo bez poznavanje "sebe", sopstvene kulture(umetnost, vere) olako postaje plen unutrasnjeg porobljavanja. Protivljenjem ukoliko dolazi od strane sopstvenog naroda, cine medvedju uslugu svom pokoljenju, a idu na ruku nedobronamernim. Kako? Neka se sami zapitaju i preispitaju.

(petak, 15. jan 2016, 17:34) - Nastavnik [neregistrovani]

Poštovani poglavari

Gospodo, kontrolišite se malo, pa kako "građanska prava verujućih". Mnogo je više tih "verujućih" od onog broja na koji vi mislite. Vi pre svega mislite na clanove svojih verskih institucija. Učenim ljudima sebe smatrate pa sigurno uočavate razliku.

(petak, 15. jan 2016, 16:18) - anonymous Moma Dr Alatnicarskih nauka [neregistrovani]

Protiv

Ni slucajno nisam protiv vere,ali sam apsolutno protiv ukljucivanja dece u bilo koju veru, dok deca ne postanu svesna sebe, vere i sveta.Svako ko se ne slaze sa mnom,neka na svoju odgovornost uputi decu u verske ustanove,koje svakako nisu deo drzavnih zvanicnih institucija,vezanih za obrazovanje i upravljanje drzavom. !976-te godine je u Zemunu bilo ,po recima tadasnjeg predsednika opstine, 27 nacionalnosti i mozete li zamisliti koliko vera,verskih organizacija i verskih malih zajednica,koje svaka za sebe tvrdi da je samostalna vera.Najveci broj komentatora su ocigledno Pravoslavne ili Katolicke veroispovesti i isto tako ocigledno ne razmisljaju o drugim veroispovestima.Zato predlazem da o bilo kojoj veri, ucite decu u svojoj kuci u okviru domaceg vaspitanja ili u odgovarajucoj verskoj instituciji.Ne mogu zaboraviti dolazak na vrata stana, coveka 50-tih godina i decaka od 8 ili 9 godina,(sama kost i koza) koga je predstavio kao svog saradnika.Drzavu molim da ne optercuje ni decu ni sebe poslom koji nije njen,vec posao roditelja.

(petak, 15. jan 2016, 15:46) - Nastavnik [neregistrovani]

Podrška za Ateistu

Pravi komentar. Vera je lična stvar svakog pojedinca. Crkva (ili šta već, u zavisnosti od veroispovesti) je institucija. Firma. Moglo bi se reći Partija ako hoćete. Dakle, mogu da verujem koliko hoću, u šta mi se veruje, ali to ne znači da moram da budem ČLAN CRKVE (firme, partije i sl. koja se bavi verom profesionalno i zarađuje od toga). Ko voli crkvu (ili sličnu versku instituciju), volja mu, nek se učlani u crkvu, ko mu brani. Dakle, sve je jasno. E, ali treba se istrošiti da se "stado" formira. Zato je lakše nakačiti se na leđa školi. Mislim da je bilo dosta.

(petak, 15. jan 2016, 15:42) - Gnu [neregistrovani]

obavezna?

Pa nije ni u Srbiji, već je izborni predmet, ko neće, ima građansko. U nekim evropskim državana alternativni predmet je etika.

(petak, 15. jan 2016, 15:40) - Nastavnik [neregistrovani]

Dakle Verbiću

Kapa dole ako ovoga puta "stisneš petlju" i istraješ i u praksi, a ne samo da ostane na predlogu. Imaš podršku. Verski poglavari neka se okrenu sopstvenim institucijama, zasuču rukave, odreše "kesu", pa organizuju versku nastavu u okviru istih tih institucija i privuku one koje inače "privlače" preko "grbače" škole i države. Da vidimo, koliko ima interesovanja za versku nastavu, ali stvarno. Želim im uspeh u radu.

(petak, 15. jan 2016, 15:40) - Stevan [neregistrovani]

Etika

Imam petoro unučadi svi idu na veronauku jer nema gradjanskog vaspitanja u školi.Ni jedno dete ne želi da uči veronauku i smatra je bezveznom.Gledao sam njihove sveske i ono što rade na veronauci i takodje smatram da je to samo gubljenje vremena.Ako bi mene pitali,uveo bih predmet Etiku u okviru kojeg bi bilo sve obuhvaćeno što se tiče društvenog života,pod uslovom da to osmisle obrazovani i iskusni akademici,da to bude interesantno i prijemčivo za učenike.

(petak, 15. jan 2016, 15:35) - Шумадинац [neregistrovani]

Укинути необавезан предмет!?

У чему је логика да се укида необавезан предмет?
Коме не треба веронаука он ни сада не мора да је похађа... Дакле о чему се овде ради? О ускраћивању права оној деци која желе да похађају веронаку?
Још једна премудрост циљане демократије у служби глобалног атеизма...

(petak, 15. jan 2016, 15:34) - Nastavnik [neregistrovani]

Ministar (ovoga puta) u pravu

Želi da istaknem sledeće: verska nastava i njoj uvedena "ravnoteža" da bi se pomirili "duhovi", troši po jedan čas nedeljno u školskom radu, dvanaest godina školovanja (8 osnovne plus 4 srednje). Dakle, 35 časova po školskoj godini, pa saberite. To je samo jedan od razloga zašto je ministar u pravu. Onaj najvažniji je taj što je, koliko znamo, Srbija REPUBLIKA (mada joj kontradiktornosti ne fali ni na zastavi ni u himni). Dakle, verska nastava u crkvu, pa neka je pohađa ko god želi i u kojoj verskoj instituciji želi. Sa verskom nastavom će, po automatizmu kako je i uvedeno, "otići" i ničim izazvano Građansko vaspitanje. Sve mi to, draga publiko, imamo u sadržajima ostalih nastavnih predmeta.

(petak, 15. jan 2016, 15:23) - anonymous [neregistrovani]

protiv vjeronauke

Vjeronauka obuhvata najmanje deset religija.
Treba naciniti deset programa u jednoj cjelini.
Treba uciti deset obreda znacenja ( krstenjei orrezivanje ) , ovako , onako , na svaki nacin.
To je ogromno psiholisko mucenje djeteta.
Kome cemu, zasto.
Moje je djete geneticko naslijedje evrope.
Cemu da silom uci jevrejsko, indisko, islamsko i bokoharamsko vjerovanje.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">