Čitaj mi!

Oko 4.000 beba u Srbiji rodi se pre vremena

Bebe se rađaju pre vremena i u bogatim i u siromašnim zemljama, a za svaku koja je rođena pre 37. nedelje kaže se da je rođena pre vremena. U svetu, godišnje na svet pre termina dođe 15 miliona beba, a u Srbiji oko 4.000. Današnji dan posvećen je ovim malim borcima.

Većina prevremeno rođenih beba neophodnu pomoć dobija u Institutu za neonatologiju u Beogradu.

Tako su blizanci Milija i Mateja, koji su rođeni u sedmom mesecu, odmah prebačeni na Institut. Njihova borba traje od avgusta i u četvrtak odlaze kući.

U ovaj Institut dolaze najmanji, najnezreliji i pacijenti sa najvećim problemima. Tu ostaju u proseku 48 dana, ali ima i onih koji budu i po nekoliko meseci jer dolaze bebe teške i po pola kilograma.

Direktorka Instituta za neonatologiju Milica Ranković Janevski kaže da se u Srbiji pre vremena rodi oko sedam odsto beba, to jest od oko 60.000 - 70.000 rođenih beba, 4.000 njih rodi se pre vremena.

"Kod nas dolaze najrizičnije bebe, koje imaju najmanju zrelost, težinu. Srbija zaostaje za svetskim rezultatima ali to nije čudo jer je to povezano sa ekonomskom situacijom. Ne postoji visoko razvijena zemlja sa visokom stopom prevremeno rođenih beba niti obrnuto", kaže doktorka Ranković Janevski.

Povodom Svetskog dana prevremeno rođenih beba direktorka instituta najavljuje da će se u budućem periodu raditi na unapređenju kvaliteta.

Institut ima tradiciju dugu 90 godina, i pruža dobre uslove i rezultate. Taj program je prepoznat, sagledan i Ministarstvo zdravlja upravo radi na strategiji koja bi trebalo da za rezultat ima unapređenje službi i naših zajedničkih angažmana, kaže doktorka.

Inače, i Napoleon Bonaparta, i Viktor Igo, i Albert Ajnštajn bili su prevremeno rođene beba, a ujedno i dobili velike životne bitke. Cilj obeležavanja Svetskog dana prevremeno rođenih beba je da se toj deci pomogne u njihovoj borbi.

broj komentara 0 pošalji komentar