Čitaj mi!

Električni autobusi od 2016. na ulicama Beograda?

JKP "GSP" Beograd oglašava javni poziv za nabavku pet novih električnih autobusa, a gradonačelnik Siniša Mali rekao je da će Beograd biti prva prestonica u regionu sa takvim vozilima, koja bi sredinom naredne godine trebalo da se nađu na ulicama.

Siniša Mali je istakao da će, ukoliko čitav postupak bude trajao prema predviđenoj proceduri, ugovor biti potpisan za mesec dana.

"U tom slučaju, električni autobusi će na ulicama Beograda biti sredinom naredne godine, jer je rok za isporuku minimalno 150, a maksimalno 250 dana od datuma potpisivanja ugovora o isporuci vozila", naveo je gradonačelnik.

Gradonačelnik Beograda je dodao da će elektroautobusi saobraćati na potezu od Centra
"Sava" do Vukovog spomenika, čime Beograd postaje prva prestonica u okruženju koja će imati liniju javnog gradskog prevoza na kojoj saobraćaju elektroautobusi.

Kapacitet tih vozila je, prema njegovim rečima, minimalno 80 putnika, a električni autobusi su u potpunosti ekološka vozila, jer je emisija štetnih materija nula.

Reč je o niskopodnim solo autobusima na električni pogon sa pantografskim sistemom brzog punjenja na terminusima i sistemom skladištenja električne energije pomoću baterija ili superkondenzatora.

Motori navedenih vozila nesmetano rade u uslovima spoljašnje temperature od minus 20 do plus 50 stepeni celzijusa, vreme punjenja na terminusima je deset minuta i elektroautobus je spreman za vožnju narednih 20 kilometara.

Projekat nabavke novih niskopodnih solo autobusa na električni pogon GSP realizuje u saradnji sa gradskim sekretarijatima za zaštitu životne sredine i za saobraćaj.

broj komentara 9 pošalji komentar
(četvrtak, 12. nov 2015, 11:37) - anonymous [neregistrovani]

Ko je ubio elektricni automobil?

Pogledajte ovaj film i sve ce vam biti jasno.Prvi fića na elektricni pogon je prepravljen pre skoro 40 godina,a naftno-gasni lobi je taj koji ne dozvoljava proizvodnju elektricnih automobila.Kupite od nasih ljudi te elektro buseve i kola!!!

(četvrtak, 12. nov 2015, 11:16) - Drinski [neregistrovani]

RE:Novi elektrobus

Kakvi smo da bi i Bogu našli manu! Punjenje od 10 min, na okretnicama koje mogu biti i 20 km udaljene, putnici ne čekaju ni minut! TE Obrenovac neće praviti još 1 dimnjak za nova vozila GSP-a...

(četvrtak, 12. nov 2015, 11:15) - anonymous [neregistrovani]

Trasa

Od Centra Sava do Vukovog spomenika? Pa vec postoji tramvaj!

(četvrtak, 12. nov 2015, 11:10) - anonymous [neregistrovani]

Фотони

Аутобуси могу да раде на струју уз ветрењача, соларних плоча или хидроелектрана.

Победа!

(četvrtak, 12. nov 2015, 11:06) - anonymous [neregistrovani]

C02

Нетачно је да електрични аутобуси не загађују. Енергија се такође негде производи. Дакле њихов ауспух је највећим делом у Обреновцу.

(četvrtak, 12. nov 2015, 10:57) - anonymous [neregistrovani]

Запажања

Шта ће у саобраћајној дозволи писати: које је погонско гориво?

Запремину мотора прескочити. :-)

(četvrtak, 12. nov 2015, 10:56) - anonymous [neregistrovani]

Novi ,elektrobus

Vreme punjenja na 20 km 10 minuta
.Jer to znaci za 100 km putnici ce cekati 50 min ?

(četvrtak, 12. nov 2015, 10:26) - anonymous [neregistrovani]

bb

A sta je sa metroom?Cim dodje nova vlada odmah se menjaju planovi grada, a gradjani ispastaju, kakve veze ima metro sa politikom?Bg je jedini milionski grad u eu koji nema metro!Bukarest ima 4 linije!

(četvrtak, 12. nov 2015, 09:53) - anonymous [neregistrovani]

Da

Sve smo resili pa sad da predjemo i na elektricne autobuse. To nam je vrlo vazno.