Čitaj mi!

Otvoren Nacionalni gama centar u Srbiji

Počinje da radi Nacionalni gama centar, a prva intervencija aparatom koji neurohirurzi nazivaju "zlatnim standardom" biće obavljena tokom prepodneva. Vlada Srbije je u nabavku aparata i otvaranje gama centra uložila 460 miliona dinara, a kupovinu aparata pomogla je i Agencija za kontrolu letenja sa 120 miliona dinara.

Gama nož je zlatni standard u radiohirurgiji. Nema operacije i otvaranja glave, aparat preciznim masovnim snopom zraka napada tumore i metastaze, i tako uh uklanja kao da su nožem odsečeni. Nema ozbiljnijih kontraindikacija, a pacijent ubrzo posle intervencije može i kući. Na tom aparatu neophodnu pomoć mogu da dobiju i deca i odrasli.

Prvu intervenciju gama nožem će uraditi primarijus Gordana Gligorijević iz Instituta za onkologiju i radiologiju i dr Ivanka Đuričić, neurohirurg, a pomagaće im kolege sa Karlovog univerziteta u Pragu – neurohirurg Roman Liščak i fizičar Jozef Novotni.

"Zaista je ovo jedna moćna mašina koja je svuda u svetu prihvaćena kao najpreciznija za zračenje suptilnih promena u mozgu, koje su uvek u blizini nekih važnih i osetljivih delova o kojima se mora voditi računa da se ne oštete", rekla je Gligorijevićeva.

Istakla je da je ovo veliki dan za Srbiju, pošto će pacijenti biti u mogućnosti da se adekvatno leče, da ne moraju da putuju zbog toga negde u inostranstvo.

Naši pacijenti, koji imaju tumore glave i vrata, maligne i benigne, zbog lečenja gama nožem išli su na opercije u Tursku, od 2009. godine tamo je o trošku države otišlo više stotina pacijenata, a intervencija je koštala 6.000 evra.

Nacionalni gama centar prostire se na 580 kvadrata iznad i ispod zemlje. 

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 02. nov 2015, 20:29) - anonymous [neregistrovani]

sjajno

Nikom da ne treba ali je prava stvar to sto je nabavljen. Svaka cast i hvala svima koji su pomogli u njegovoj nabavci. Sjajna vest.

(ponedeljak, 02. nov 2015, 11:22) - Световид [neregistrovani]

У здравље! Живели!

Одлична вест за наш напаћен народ који је прошао голготу последњих преко 20 година!
Здравље нема цену, одлична одлука о куповини наше Владе! Треба наставити са опремом за дијагнозе болести, није скупа опрема, здравље нема цену!

Колико могу да приметим тај "гама центар " је јединствен, који ће олакшати живот многим нашим грађанима као и грађанима окружењу!
Ред је да се настави са софистицираним одговорним опремањем наших здравствених установа!

Прочитах негде да је исто тако важан апарат "сајбер нож", који је исто јако важан у обрачуну са здравственим проблемима!

Уздравље!

(ponedeljak, 02. nov 2015, 09:11) - RR 120/80 mmHg [neregistrovani]

u YU bilo bi obrnuto

Jedanaest i po godina nakon Zagreba. Da smo ostali u Jugoslaviji bilo bi obrnuto.