Čitaj mi!

Zašto žene izbegavaju skrining raka dojke

U Srbiji svake godine oko 4.000 žena oboli od raka dojke, a oko 1.700 umre od te opake bolesti. Uprkos tome, tek svaka druga žena odazvala se pozivu na preglede, koji su organizovani u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

Pre dve i po godine pokrenut je Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, kako žene u Srbiji ne bi gubile bitku sa tom bolešću. U tom periodu je spaseno 290 žena, jer su im pronađeni karcinomi i upućene su na dalje lečenje.

Ipak, zabrinjava podatak da se pozivu na pregled odazove tek svaka druga žena.  

Koordinatorka za skrining raka dojke, dr Ljiljana Lazić iz Instituta "Milan Jovanović Batut", rekla je u Dnevniku RTS-a da zdrave žene, koje nemaju nikakve simptome, smatraju da pregledi nisu neophodni.

"Možda ne dolaze na preglede i zbog obaveza i drugih prioriteta, ali i straha od smrti, bolesti i neizvesnosti", ukazuje dr Lazić.

Nažalost, većina žena nije svesna značaja preventivnih pregleda, pa se 75 odsto obolelih lekaru jave u kasnoj fazi, kada je lečenje dalje teže i neizvesnije.

"Ukoliko se rak dojke otkrije u ranoj fazi, u više od 90 odsto slučajeva on je izlečiv", naglašava dr Lazić.

U Srbiji se sve više radi na obuci radiologa i radioloških tehničara.

U prethodnom periodu, obučeno je njih oko 160, a u planu je novi program za obučavanje radioloških tehničara, kako bi se zadovoljile potrebe kada se skrining proširi.

Skrining raka dojke trenutno obuhvata žene od 50 do 69 godina, u 27 opština u Srbiji.

Dr Lazić napominje da i mlađe žene treba da brinu o svom zdravlju i da, osim redovnog godišnjeg lekarskog pregleda, jednom mesečno obavljaju samopreglede kako bi uočile eventualne promene na dojkama.

Ženama od 30 do 49 godina preporučuje se godišnji ultrazvučni pregled i mamografija po preporuci lekara.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 22. okt 2015, 12:37) - anonymous [neregistrovani]

Časovi fizike

Da ste slušali na časovima fizike, znali biste da postoji nekoliko vrsta zračenja. Istina je da postoji zračenje koje izaziva rak, ali je to zračenje velikog intenziteta, koje se sigurno neće desiti tokom skrininga. Uostalom, rak ima mnogo uzroka, a samo skrining i redovne kontrole mogu na vreme otkriti tu bolest i spasiti živote žena.

(četvrtak, 22. okt 2015, 11:59) - anonymous [neregistrovani]

Žena je ženi vuk?


Zato što se plaše tračeva i izolacije, naravno ne onih koji su prošli ili imali nekog ko je prošao kroz slične problme!

(četvrtak, 22. okt 2015, 10:00) - Vlada [neregistrovani]

Pitam se...

Pitam se, kakva je medicinska logika - zračenjem dojke (sada se to moderno zove skrining) otkrivaju rak, koji se upravo i dobija zračenjem?
Da li neko ima jasan i nedvosmislen odgovor na ovo jednostavno pitanje?