Čitaj mi!

Pretučena ekipa RTS-a na Horgošu

Mađarska policija pretukla je pendrecima ekipu RTS-a i polomila im opremu na Horgošu, iako su im rekli da su novinari srpske nacionalne televizije. Novinarka, snimatelj i tonac prevezeni su u Suboticu gde im se ukazuje pomoć.

Oko 17.30 mađarska policija pustila je izbeglice da se približe na dvadesetak metara od granice i tada počela da ih tuče pendrecima. U tom trenutku, napali su i ekipu RTS-a koja je pratila događaje na granici.

Mađarski policajci su snimatelja Vladana Hadži Mijailović bacili na zid i udarali pendrekom po glavi i leđima, a zatim su mu slomili kameru. Na isti način pretučen je i snimatelj tona Miroslav Đurašinović, kojem su slomili pecaljku kojom se snima zvuk.

Među njima je bila i novinarka Jovana Đurović kojoj je povređena ruka.

Kako je za Internet portal RTS-a rekla koleginica Đurović, ekipa RTS-a je napadnuta u trenutku dok se nalazila u međuprostoru između policijskog kordona i grupe migranata.

U trenutku kada je naša novinarka napadnuta nije bilo napada iz kolone migranata na policiju i nije poznato zašto su se mađarski specijalci odlučili za napad, jer kako dodaje u međuprostoru nije bila samo ekipa RTS-a.

Snimatelj Hadži Mijailović kaže da su ih policajci namerno tukli i lomili opremu, iako su ih oni upozoravali da su novinari srpske nacionalne televizije.

Dok su ih tukli, jedan snimatelj mađarske televizije sve vreme ih je vređao i psovao.

Lekari Hitne pomoći ukazali su im prvu pomoć, nakon čega su prevezeni u bolnicu u Subotici, javlja izveštač RTS-a.

RTS je oštro osudio napad i zatražio od mađarskih vlasti da kazni policajce koji su pretukli našu ekipu.

U toku dana stigle su osude napada novinarskih udruženja i pojedinih političkih partija. Primenu sile na novinare Radio-televizije Srbije osudio je i premijer Aleksandar Vučić.

Mađarska policija je u više navrata bacala suzavac i pucala na migrante koji su pokušali da probiju kapiju i uđu na teritoriju Evropske unije.

broj komentara 8 pošalji komentar
(četvrtak, 17. sep 2015, 09:20) - Petar [neregistrovani]

Izvinjenje i odštetu za žrtve.

Ovo je u EU neprihvatljivo i da su privatno snimali a kamoli državna televizija. Biti će sada interesantno videti kako će dve vlade odreagovati. Ovo je poniženje jedne države nesmije se stati pisati o ovome dok se nepostigne iskreno izvinjenje i odšteta počinioca. Pisati i na engleskom jeziku da svet lakse preuzme i objavi dogadjaj.

(četvrtak, 17. sep 2015, 09:14) - anonymous [neregistrovani]

EU

Zaljubljenici u snove o EU, jos uvek verujete u zapadnu demokratiju?

(četvrtak, 17. sep 2015, 08:49) - Vasic [neregistrovani]

...

Sramota i bezobrazluk! Nije bitno gde se desilo, nego tako nesto ne sme da se dogodi!

(četvrtak, 17. sep 2015, 08:46) - глас разума [neregistrovani]

протест упутити на праву адресу...

... а то је Брисел а не Будимпешта. Мада могу унапред рећи да је то залудан посао, јер сила бога немоли, али ето нека се испуни и та формула и процедура, да не испадне да нико није реаговао. Желим само рећи да је време да се Србија пробуди и види право лице и наличје ЕУ. Јесу тукли мађарски полицајци, али су спроводили оно што је ЕУ одредила. У овим се тренуцима у Бриселу одлучује о судбини Хрватске, то јест да ли је исплативије да Хрватска изгради зид ка Србији или ће га Мађарска и Словенија градити ка Хрватској. А Хрватска има јако лоше карте, због веома дугачке границе са БиХ на којој би такође требало поставити зид.

(četvrtak, 17. sep 2015, 07:45) - anonymous [neregistrovani]

da Razjasnimo

Horgoš je u Srbiji, a ne u Mađarskoj. Ako dobro razumem, ovo se desilo na teritoriji uzmeđu 2.granice, tzv.mrtvoj ili ničijoj zemlji.
Mađarska policija je nadležna za dešavanja na svojoj teritoriji, a ne na međuteritoriji ili mrtvoj zemlji. Ako se to desilo na međuteritoriji, država t.j.Dačić ima pravo da traži velik novac za odštetu novinara i opremu.

(četvrtak, 17. sep 2015, 07:07) - anonymous [neregistrovani]

Због оваквиих и сл. ситуација РТС мора да има и енглеску верзију сајта

Информације брзо лете кад се објаве, и ако нема правовремене вести и ако је нема на енглеском, странци ће тражити други извор(можда не проверен) и да се различчито тумаче догађаји.

РТС мора да има бар верзију сајта на енглеском, и да пститимо друге корекнте новинаре да информишу салица места( екипу руског РТ на енглеском, и др.)

(sreda, 16. sep 2015, 20:49) - anonymus Olga [neregistrovani]

Pretučeni

Ovo nisam bila ja, amater sa svojim aparatom, došla iz nekog komšiluka, pa ajde da snimim kako se Madjarska odnosi ptema izbeglicama. Ovo su bili ozbiljni novinari sa ozbiljnom opremom , jedne ozbiljne televizije.Zašto se tako postupilo sa njima. Ako se Madjarska stidi svega onoga što bi oni snimili i poslali u svet, pa zašto onda to rade.?

(sreda, 16. sep 2015, 20:32) - anonymous [neregistrovani]

Kolege

Drage kolege uz vas sam. Svet je potpuno poludeo.