Uz praksu lakše do posla u tekstilnoj industriji

Mladi nemaju dovoljno praktičnog znanja, što predstavlja veliku preperku za zapošljavanje, upozoravaju rezulati istraživanja. Pokušaj da se taj problem reši bio je i prvi Sajam karijere iz oblasti tekstilne i odevne industrije u Srbiji. Na njemu se okupilo više desetina studenata i poslodavaca iz Beograda i unutrašnjosti.

Na putu do zaposlenja praksa je neophodna. Mladi su svesni da bez nje ni dobre ocene, ni diploma u rukama nisu dovoljne.

Profesori ističu da je stručnu nastavu u pojedinim oblastima sve teže organizovati.

"Nemamo mogućnost da ih mnogo uputimo u sam proces proizvodnje zbog situacije u tekstilnoj industiji. Firme su najčešće jako zatvorene za saradnju, a i vrlo je malo firmi koje rade", kaže Olga Stojanovi iz Visoke strukovne tekstilne škole za dizajn, tehnologiju i menadžment.

Prvi Sajam karijere Klastera modne i odevne industrije Srbije prilika je za studente treće i četvrte godine da dobiju stručnu praksu, a po završetku studija i posao u nekoj od 16 tekstilnih firmi iz ovog udruženja. Mnogima je to bio prvi susret s mogućim poslodavcem.

"Deca su stvarno otvorena, ne žele samo da rade ono što su oni studirali nego su otvoreni i za malo više sektora, što nama, naravno, kao poslodavcima mnogo više i odgovara" kaže Marijana Bajić, poslodavac u Beogradu, i dodaje da će tri devojke biti pozvane na razgovor o poslu.

Iako je većina, prema rečima organizatora, imala problem u pisanju biografije, na razgovor su došli dobro pripremljeni. Oni koji nisu uspeli da dobiju praksu ili posao sad, i dalje su u igri za to.

"Klaster modne i odevne industrije Srbije je osmislio i napravio jednu bazu podataka koja će biti dostupna svim vlasnicima firmi koje su članice Klastera FAKTS sledećih godinu danae", kaže Slađana Milojević , direktor Klaster modne i odevne industrije Srbije.

Dok se sistem obrazovanja ne prliagodi potrebama tržišta i ne obezbedi dovoljno praktične nastave, i studenti i poslodavci se nadaju da će biti više ovakvih skupova.

broj komentara 0 pošalji komentar