Bela Crkva, seoska straža čuva stoku

Već pet do šest godina događaju se krađe stoke u opštini Bela Crkva. Krađe su u poslednjih nekoliko meseci uzele maha. Meštani tvrde da od policije nemaju podršku i da im preostaje da sami uzmu motke u ruke i odu u stražu.

Sredoje Čiklovan iz Kajtasova od stada ovaca izdržava celu porodicu – bolesnu ženu, troje dece i petnaestoro unučadi. Jedva je sakupio novac da oformi stado, a onda ga je jedno jutro sačekao prazan obor.

"Sakupio sam para za stado, da imam, da povećam broj, i imao sam 40 jaganjaca i za jednu noć pokrali mi svih 40", priča Sredoje.

Najveću štetu do sada pretrpeli su stočari iz sela Vračev Gaj, iz čijih obora je od septembra 2013. ukradeno više od 100 jaganjaca.

"Pre jedno četiri-pet meseci šesti put kako su mi pokrali jagnjad, ukupno 63, što šilježadi, što mladih jaganjaca. Sve su mi ukrali, sad nemam od čega da živim", žali se Radovan Božin.

Za sve ove krađe – do sada niko nije odgovarao.

"Bili smo u policiji, prijavili smo. Kažu: videćemo, naći ćemo, na tragu smo, na putu smo. Međutim, nema od toga ništa. Posle sam ponovo išao, kaže da nemaju ni auto, ni goriva da jure to, kažu: ne možemo mi tu ništa", priča Slaviša Antonijev.

Kada smo od portparola Policijske uprave u Pančevu tražili da nam kaže dokle se stiglo u istrazi, uputili su nas na Osnovno tužilaštvo u Vršcu. Tamo su mogli da nam kažu samo da krivična prijava protiv nepoznatog počinioca postoji i da je naloženo policiji u Beloj Crkvi da preduzme sve potrebne mere radi pronalaženja počinilaca.

Iako se krađe stoke u selima Vračev Gaj i Kajtasovo događaju u kontinuitetu u poslednjih pet-šest godina, za sada nijedan slučaj nije rešen.

Meštani kažu da im ne preostaje ništa drugo nego seoske straže i motke u ruke, kako bi im bar nešto stoke ostalo u oborima.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 09. apr 2015, 13:52) - bela crkva [neregistrovani]

ovde je drzava ugrozena od lopova !!

Razmere otimanja i lopovluka su tolike da ugrozavaju temelje drzavnog sistema a ovo je samo jedan banalan ali za obicne ljude bolan primer

(četvrtak, 09. apr 2015, 05:13) - Nicky [neregistrovani]

Straza

Slazem se da je trebalo neko da odgovara i to je problem policije i pravosudja ali stoku su uvek cuvali cobani ili smo i tu dostigli ,,standarde,,pa svako stado da dobije policajca umesto cobana ?

(sreda, 08. apr 2015, 23:11) - anonymous [neregistrovani]

3

zar je narod u tom kraju toliko ne zasticen?ne mogu da verujem da nemaju gorivo.to je kao kaubojski film.kada bi komandir policijske stanice trebao biti smenjen odmah bi se pronasli lopovi.