Čitaj mi!

Duh Mahatme Gandija u Beogradu

Jedan od najboljih poznavalaca dela Mahatme Gandija Birad Radžaram Jadžnik održao je predavanje o čuvenom indijskom državniku i o tumačenju Gandija u savremenom kontekstu.

Mahatma je bio Fejsbuk svoga vremena, kada nije bilo interneta, mejla ni kompjutera. Bio je majstor komunikacije i bio je uporan, rekao je u Centru "Sava" Birad Radžaram Jadžnik, predavač i kustos iz Indije, čiji blog "Gandi u 21. veku" ima više od 50.000 posetilaca.

Pokušao je, i uspeo, da pred 3.000 posetilaca na interaktivan način predstavi i približi filozofiju ovog legendarnog borca za ljudska prava i slobodu u savremenom kontekstu. Ali poenta nije samo da se prati Gandi, već da se nađe novi. A novi bi mogao da bude žena?

"Zamislite kada bi grupa dama došla na ideju da sve žene sveta obustave sve svoje aktivnosti na 24 sata i reše da meditiraju, boreći se za ženska prava. Baš sve, baš istog dana. A reč je o tri i po milijarde žena. Pa, to ne bi moglo da se ne oseti, da se ne primeti", ističe predavač Birad Radžaram Jadžik.

Mnogi krive one koji ih vode za neuspeh celog društva. Međutim, neka sami oni budu promena koju drugi očekuju od njih, savetuje Birad, jedan od najeminentnijih svetskih stručnjaka Gandijevog učenja i nasleđa.

A na pitanje zašto Beograd, posle toliko svetskih gradova, odgovara da, ako je Beograd preživeo 115 ratova i 44 razaranja, i posle svega opstao, onda je to zato što je tu duh samog Gandija, ali i ljudi ove zemlje koji zrače dobrotom, saosećanjem i hrabrošću.

Bila je to njegova poruka posle prvog, ali pre drugog dolaska u Srbiju.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">