Čitaj mi!

Majke nezadovoljne uslovima u porodilištima

Nedavno istraživanje Centra za mame pokazalo je da su majke nezadovoljne tretmanom u srpskim porodilištima. Žalile su se na osoblje, uslove, glad, žeđ. Prosečna porodilja u Srbiji ima 29 godina i završeno srednje obrazovanje.

Vanesa Marčeta se u jednom od beogradskih porodilišta porađala više od 48 sati. Oba dana porođaj nije vodio lekar, već babica, koja, kaže, nije bila ni ljubazna ni profesionalna. Kada je stanje postalo kritično, prvi put se pojavio ginekolog i tražio hitan carski rez. Srećom je, kaže, rodila zdravo dete.

"Ležite polugoli u nekoj prostoriji gde je promaja, gde prolazi ko hoće, kad god hoće. Doktori dolaze i ne dolaze do vas, sestre tek ponekad. Niko vam ne govori šta treba da radite", priča Vanesa.

Istraživanje Centra za mame pokazalo je da porodilja uglavnom nema kontrolu sopstvenog porođaja, ne oseća se sigurno niti zna šta joj lekar i babica rade. Svaka druga anketirana žena kaže da je osoblje bilo neljubazno i neprijatno. Samo četvrtina žena znala je ko ih porađa, jer se većina zaposlenih ne predstavlja porodiljama.

Jovana Ružičić iz Centra za mame kaže da oko 60 odsto žena nije bilo zadovoljno iskustvom na svom porođaju.

"Oko 30 odsto je reklo da će dobro razmisliti o rađanju još jednog deteta, a čak 11 odsto kaže da samo zbog iskustva na porođaju ne žele više nikada da rode dete", kaže Ružičićeva.

Nezadovoljstvo porodilja bilo je povod za sastanak sa ministrom zdravlja. Prva mera – da svi zaposleni u porodilištima nose kartice sa imenima i funkcijama – biće sprovedena naredne nedelje. Najavljene su i češće kontrole.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ističe da u ponedeljak svi imaju obavezu da održe kolegijume, kao i da će direktori ustanova i načelnici ginekologija biti njemu odgovorni za buduće stanje.

"Ili će neko moći da sprovede novi odnos, ili će morati da dođe neko drugi i da ga sprovode. Za ovo ne treba novac", kaže Lončar.

Višegodišnja istraživanja Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" pokazuju da pacijenti loše ocenjuju ustanove i zbog loše higijene.

Dr Mirjana Živković Šulović iz "Batuta" navodi da su ocene iz 2009, 2010. i 2013. veoma slabe.

"Ocena je između tri i tri i po. Jedini aspekt koji je poboljšan je, zapravo, ishrana, a i dalje je ostala najniža ocena za higijenu u toaletima – ona je 3,2", navodi Mirjana Živković Šulović.

Mišel Sen Lo, direktor Unicefa za Srbiju, pohvalio je početak dijaloga između nadležnih i nezadovoljnih majki. Uskoro će, kako se najavljuje, biti uvedeni obavezni upitnici za porodilje, koje će ocenjivati stanje koje su zatekle. Poslednje ocenjivanje iz 2013. dalo je srednju ocenu 3,74.

broj komentara 12 pošalji komentar
(subota, 14. mar 2015, 11:32) - anonymous [neregistrovani]

@sve za bebe

ne dao ti bog da se razbolis u americi.

(subota, 14. mar 2015, 11:09) - anonymous [neregistrovani]

Nekada

Imali smo najbolji zdravstveni sistem u Svetu u vreme SFRJ. Bilo je besplatno za sve i regulisano. Jedan zaposljeni je obezbedjivao lecenje za celu svoju porodicu. O nezaposlenima a njih je bilo malo brinulo je Socijalno. Sada nemamo nista. Narod je bolestan, ne moze da se leci jer nema para. Izgubio je pravo na sve. Drzava ne brine ni o cemu osim o opstanku drzavne administracije i njenih celnika. Imamo drzavu sa ogranicenom suverenoscu koja postupa kako joj se naredi izvana a oni izvana imaju svoje planove i ne zele nam nista dobro. Katastrofalne poteze koje povlaci Vlada nema ko da spreci.  

(subota, 14. mar 2015, 10:35) - mama Branka [neregistrovani]

Babice svuda poradjaju

Ne znam sta nase zene imaju protiv babica da ih porode, jer svuda u svetu babice poradjaju sem ako krene po zlu pa treba carski rez. Babice I bolje znaju nego doktori. Ja sam rodila troje dece u Engleskoj I sve vreme mi babica vodi I trudnocu niko I ne zeli doktora da vidi jer je to znak da nesto nije ok.

(subota, 14. mar 2015, 10:25) - anonymous [neregistrovani]

Po cemu se poznaje losa drzava

Takvu drzavu nije tesko prepoznati. Ona ne obraca mnogo paznje na zdravstvo, na skolstvo, na standard gradjana. Takva drzava tolerise visoke skolarine jer joj nije u interesu da ima mnogo obrazovanih. Zasto ? Pa zato "ko na brdu ak i malo stoji, vise vidi no onaj pod brdom". Manje obrazovani su slabije placeni i oni uglavnom vode borbu za egzistenciju. Eto nekih razloga naseg propadanja. A i trudnice su u tom kolu.

(subota, 14. mar 2015, 09:09) - Чича из Шумадије [neregistrovani]

Јадно је све ово, а Србија се топи, нестаје

Тражимо наталитет, осим часних изузетака, мало је лепих примера агде особље заслужује прелазну оцену... много је бабица, главних и споредних, све неке шефице, и лекари пазе да се не замере...
Нажалосст... доста је жена које неће због особља да рађа више децу... ово је по мени саботажа, и тоод кога, неке надуване бабице која сматра да је јача од лекара - и јесте изгледа.

(subota, 14. mar 2015, 09:01) - aleksandar [neregistrovani]

Sve za bebe

Najsavrseniji zdravstveni sistem se sigurno ne nalazi u Beču vec u Americi Kanadi Švajcarskoj . Kod nas fali samo malo više tolerancije od strane osoblja .

(subota, 14. mar 2015, 08:56) - anonymous [neregistrovani]

bec

u austriji sta reci zivim ovde 24 godina imam 4 dece bolnice su bas sve bogato opremljene personal je veoma ljuubazni doktori sestre cistoca je vise nego ok i stoje iteresatno ovde u becu ima 100 nacije i svi dobijaju usluge isto ljubazne profisionalne sta reci,srbiji zelim napredak u svemu a nase doktore i sestre bih posebno zamolio da radu svoj posao da budu ljubazni prema pacijentama i da se radjaju vise dece bez posledice

(petak, 13. mar 2015, 23:57) - anonymous [neregistrovani]

Nada da će ipak biti bolje nikad ne prestaje

Nikad neću zaboraviti neprijatnosti koje sam doživela dok sam rađala nažalost prevremeno moju drugu bebu... Sekunde su bile u pitanju... Doktoru svaka čast... Ali babice... Tj babica se svađa sa doktorom dok je on moli da požuri da preseče pupčanik... I još pamtim reči koje mi je izgovorila kad sam je upitala dali da muž donese pelene jer nismo bili spremni... Ko se još nada porođaju u šestom mesecu.... Ona mi na to odgovara."šta ti misliš da će ti dete ostati živo, pa rodila si dete od 800 gr ne nadaj se.... Da mi je sad ova pamet...Moje dete je ostalo živo Bogu hvala! Do duše sa invaliditetom.. Rodila sam i treće... Al sam naglasila svima kad sam došla na porođaj... Da se ne igraju sa još jednim životom! Betanija

(petak, 13. mar 2015, 22:53) - anonymous [neregistrovani]

WWW

trudnice su vrlo osetljiva grupa i vrlo burno reaguju.tacno je da ima propusta ali ni na zapadu nije sve dobro.to je mucan i tezak posao koji se radi za strasno male pare.naravno da to nije opravdanje.treba biti covek,samo toliko.

(petak, 13. mar 2015, 21:30) - anonymous [neregistrovani]

Ne da je tuzno, nego i

veoma zabrinjavajuce. Isto to nezadovoljstvo i sok ponasanja medicinskog osboblja, smo imali prilike iz prve ruke doziveti u vlastitoj porodici. Ta arogancija naseg medicinskog osoblja je cisti primitivizam. Na zalost, takovo arogantno ponasanje odnose nase medicinske sestre i u instoranstvo - isto nam dobro poznato, misleci kako su pokupile sve znanje ovoga sveta. No, bolnice, porodilista, ambulante su direktan kontakt coveka sa covekom, da ne govorimo o porodilji i tome malom zivotu koje treba da dodje na ovaj svet, i tu se najocitije pokazuje kultura, humanost i na koncu strucnost osoblja.