Izdavači protiv predloženog Nacrta zakona o udžbenicima

Predloženi Nacrt zakona o udžbenicima treba povući iz procedure zato što svojim odredbama o ponovnom odobravanju udžbenika stvara nesigurnost za izdavače i autore, a kvalitet udžbenika se nijednom rečju i ne pominje, rečeno je na tribini Udruženja izdavača udžbenika i učila Srbije.

Predsednik Izvršnog odbora Udruženja izdavača i član Radne grupe za izradu nacrta tog zakona, Siniša Ješić ocenio je da mnogo elemenata tog teksta nije usklađeno sa savremenim shvatanjem udžbenika, prenosi Beta.

"U uvodnom delu obrazloženja piše da je novi zakon o udžbenicima potreban zato što prethodni zakon nije omogućio povećanje kvaliteta udžbenika. Mi se sa takvom ocenom ne slažemo jer nije moguće da tokom prethodnih pet-šest godina nismo dobili kvalitetnije udžbenike. Da smo u pravu, potvrđuju i bolji rezultati naših učenika na testovima PISA", rekao je Ješić na skupu u Beogradu.

Ocenio je da pravovremenost i uvažavanje kvaliteta udžbenika moraju biti imperativ pri izradi novog zakona, dodavši da se članovi radne grupe na sastancima u Ministarstvu prosvete nauke nisu izjašnjavali o primedbama Udruženja izdavača na nacrt Zakona.

Članica Izvršnog odbora Udruženja izdavača i direktorka "Kreativnog centra" Ljiljana Marinković ocenila je da je predloženi Nacrt zakona "rigidan" prema izdavačima i autorima.

"Izrada udžbenika je kompleksan posao koji, da bi se obavio kvalitetno, zahteva stabilnost, a svaka nova godina donosi neizvesnost u pogledu izdavačke delatnosti. Predloženi Nacrt zakona nigde ne pominje kvalitet udžbenika, za njegove odredbe je samo važno koliko košta udžbenik i kome idu pare", rekla je Marinkovićeva.

Dodala je da je pre donošenja novog zakona o udžbenicima neophodno definisati kakvo obrazovanje želimo, kakav treba da bude njegov cilj i koju ulogu u tome treba da imaju udžbenici.

"Predloženi nacrt zakona predviđa ponovno odobravanje svih udžbenika što je skandalozno. Novo odobravanje doneće samo haos i protivrečne stavove kao i nesigurnost autora što je neprihvatljivo u obrazovanju", rekla je Marinkovićeva.

Tribinom pod nazivom "Ko gasi svetlo u Ministarstvu prosvete - Zašto se ukidaju kvalitetni udžbenici" obeležena je desetogodišnjica rada Udruženja izdavača udžbenika i učila Srbije.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 26. nov 2014, 00:52) - anonymous [neregistrovani]

..

Ono što je potrebno je poštovanje vežećeg zakona o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima koji se već godinama u nazad ne poštuje i to od strane samog Ministarstva. Naime projakat besplatnih udžbenika je nelegalan, a udžbenici koji se koriste u školama nisu prošli zakonsku proceduru odobravanja već su isti u upotrebi samo na osnovu saglasnosti Ministarstva koje je derogiralo Zakon o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima na način što je "saglasnost" stavilo iznad zakona!? Na taj način svi mi smo plaćali besplatne udžbenike sve ove godine dok su isti narušavali obrazovanje generacija dece. Smatram da do smanjenja plata učiteljima možda ne bi ni došlo da nije bilo projekta "besplatni udžbenici" za koji su izdvojeni milioni evra iz državnog budžeta, a koji se sprovodi bez uporišta u zakonu što je utvrdila i Agencija za borbu protiv korupcije dok je Zaštitnik građana utvrdio značajne propuste i izdao odgovarajuće preporuke.

Nadalje, Ministarstvo je obezbedilo određenom izdavaču tiraž u vešegodišnjem periodu (obzirom da nije bilo novog izbora udžbenika).