Prvo domaći, pa fudbal

U Kragujevcu radi jedinstvena škola fudbala u kojoj polaznici pre treninga pohađaju nastavu. Za razliku od vršnjaka koji su se posle raspusta vratili u školske klupe, mali fudbaleri nisu imali letnju pauzu. Cilj projekta Fitnes kluba je da se istovremeno podstiče i fizički i intelektualni razvoj polaznika.

Kada obnove gramatiku, mališani iz kragujevačke škole fudbala računaju, uče o prirodi, umetnosti. Najmlađi, uz pomoć nastavnice, uče da pišu. Zato, ovi fudbaleri na utakmicu, uz dresove i kopačke, obavezno nose i sveske i olovke.

"Ovo nije škola, ovde je kao na treningu, zabavno, što je i cilj", kaže jedan od polaznika.

U ovoj školici deca se uče da škola treba svima da bude na prvom mestu, i da nije dovoljno samo baviti se fudbalom a zanemariti učenje.

Svi uče zajedno i pomažu jedni drugima. Kako deca dolaze iz različitih sredina i škola, razmenjuju iskustva i druže se međusobno.

"Učenje kroz igru ih privlači a ne opterećuje – jer nema ocena. Svi su odlični", rekla je kroz smeh nastavnica Danijela Dimitrijević.

Posle nastave, treneri ih čekaju na fudbalskom terenu. U klubu treniraju i devojčice – Jana je najupornija, nije odustala ni preko letnjeg raspusta.

"Sad će još malo godinu dana kako treniram fudbal, volim to", kaže mala fudbalerka.

Za 25 godina poslovanja, kroz Fitnes klub prošlo je 15.000 selektovanih fudbalera. Neki od njih su internacionalci i reprezentativci. Radom sa najmlađima u klubu žele da promovišu sport i zdrav način života.

"Deca su sama po sebi motivisana i zainteresovana za rad i za igru. Tajna leži u tome da čovek koji radi sa njima mora da bude pedagog, da dođe na njihov nivo, da im se približi, da se zaljube i u njega i u sport kojim se bave", rekao je trener Aleksandar Milošević.

Kada završe četvrti razred, mali fudbaleri iz Fitnes kluba odlaze u druge klubove. Možda će im fudbal postati poziv ili ostati samo ljubav, ali za obrazovanje ne treba da brinu.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 02. sep 2014, 07:46) - anonymous [neregistrovani]

?

Normalno,ako je škola da se pre svega radi domaći, zar ne? Ili je kod nas to čudo nad čudima?

(utorak, 02. sep 2014, 00:29) - anonymous [neregistrovani]

Super

jako mi se svidja sta radite i na koji nacin,nazalost jos nemam dece ali mlad sam bice,na ovako nesto cu se opredeliti da upisem dete.