Čitaj mi!

Izlila se jalovina iz rudnika "Stolice"

U rudniku "Stolice" u Kostajniku kod Krupnja pukla je brana usled čega je počelo izlivanje toksične jalovine iz odlagališta prerađene rude antimona, saopštio je Gradski štab za vanredne situacije u Loznici.

Preduzimaju se mere za zaštitu ljudi i životne sredine, potvrdio je za RTS predsednik Opštine Krupanj Rade Grujić.

Zajedno sa direktorom RTB "Bor" obišao je mesto izlivanja. Rekao je da je klizište odnelo cev koje odvodi jalovinu. Uzeli smo uzorke koji će se analizirati u Kruševcu i Boru, rekao je Grujić i dodao da se prvi rezultati očekuju sutra.

Pokrenuta toksična masa je formirala "sivu reku" koja preti da ugrozi životnu sredinu u slivu reke Korenite koja se uliva u Jadar, a Jadar u Drinu, saopštio je Gradski štab za vanredne situacije u Loznici, koji je o tome obavestio Republički štab za vanredne situacije.

O izlivanju jalovine koja preti da ugrozi rečne slivove grada Loznice iz Operativnog centra Gradskog štaba, izvestili su preduzeće "Farmakom" i rukovodstvo Opštine Krupanj na čijoj teritoriji je došlo do ekološkog akcidenta, koji je usledio posle velike poplave i pojave klizišta u tom kraju.

Prve informacije ukazuju na to da je potrebno hitno sanirati stari ili izgraditi novi kolektor otpadne vode ispod jalovine na Stolicama.

U okviru ranije započetog preventivnog delovanja na zaštiti zdravlja građana, u lozničkom kraju je ubrzana aktivnost na dezinfikovanju objekata domaćinstava zahvaćenih poplavama.

Uz pomoć ABHO jedinice Vojske Srbije, taj posao je juče završen u 156 kuća u Runjanima i Klupcima, a do sada je dezinfekcija obavljena na više od dve hiljade domaćinstava.

Svi magistralni putevi su prohodni i propisno su obeležena oštećenja kolovoza.

Saobraćaj jedino još nije uspostavljen na regionalnom pravcu od Zavlake prema Tekerišu, a prema informaciji iz Stanice saobraćajne policije u Loznici, nema većih zadržavanja ni na graničnim prelazima Trbušnica i Karakaj.

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 26. maj 2014, 11:13) - anonymous [neregistrovani]

problem 2

Nije samo javasluk u pitanju,vec je problem i necenjenje rada u smislu adekvatane novcane nagrade.Dok u Beogradu sami sebi daju plate u hiljadama evra,dotle u celoj Srbiji daju plate od 200 evra za tesko fizikalisanje.
Kad bude dosla oluja,odnece mi ceo krov,jer nemam para da ga renoviram i tako zastitim.Ovako pocinjem da strepim i od kosave i od svakog udara groma i mlake kisice,bas kao i cela Srbija.

(ponedeljak, 26. maj 2014, 09:30) - anonymous [neregistrovani]

problem

je javasluk, sve se radi polovicno tek da se uradi ono sto mora bez razmisljanja o posledicama. A ko je kriv pa to je bar lako utvrditi ko je sve bio na vlasti u zadnjih 2-3 decenije.

(ponedeljak, 26. maj 2014, 07:42) - anonymous [neregistrovani]

E Boze

Dali ima, da je neko ikada odgovoran sto se nesto desilo?

(ponedeljak, 26. maj 2014, 01:15) - milka [neregistrovani]

webdeks@rts.rs

Pomozite, sprecavanju katastrofe po stanovnisvo zbog izlivanja jalovine iz rudnika antimona Stolice udaljenom oko 6km od Krupnja, u Kostajniku, koji preti a ugrozi, citavu Radjevinu i Jadar sa Loznicom...