Čitaj mi!

Sporazum o rekonstrukciji tvrđave Golubac

Sporazum o rekonstrukciji Golubačke tvrđave, vredan 6,6 miliona evra, potpisan je u Vladi Srbije.

Sporazum o rekonstrukciji tvrđave Golubac su potpisali vršilac dužnosti ministra privrede Igor Mirović, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić, generalni direktor Austrijske razvojne agencije Martin Ledolter, predsednik opštine Golubac Zoran Pajkić i vršilac dužnosti direktora Golubačke tvrđave Iskra Maksimović, prenosi Beta.

Rekonstrukcija Golubačke tvrđave je jedan deo programa socio-ekonomskog razvoja Dunavskog regiona u Srbiji, za koji je preko fondova Evropske unije izdvojeno više od 19 miliona evra, dok je Austrijska agencija za razdvoj izdvojila oko 1,5 miliona evra.

Mirović je najavio početak radova na rekonstrukciji krajem maja ili početkom juna kada se izabere izvođač radova. Naglasio je da će projekat biti okosnica turizma i privrede u opštini Golubac, kao i deo budućeg razvoja dunavskog regiona.

"Ovim projektom doprineće se potpunoj rekonstrukciji tvrđave, izmeštanju saobraćaja, izgradnji novog tunela, vizitorskog centra, pristaništa, zaposliće se nekoliko desetina ljudi kada bude gotov krajem 2016. godine", naveo je Mirović.

Generalni direktor Austrijske razvojne agencije Martin Ledolter rekao je da je ta agencija odredila više od milion evra za projekat i da socio-ekonomski razvoj Dunava treba da doprinese ukupnom ekonomskom razvoju cele Srbije.

"Ključne komponente u sprovođenju projekta se odnose na dva infrastrukturna projekta, pre svega to je revitalizacija ove tvrđave, i zatim izgradnja održivog vodosnabdevanja u opštini Veliko Gradište", kazao je Ledolter. Dodao je da očekuje veliki broj turista iz Austrije kada projekat bude završen i da se nada da će njihove turističke organizacije uvrstiti Golubac u svoju dunavsku rutu.

Rekonstrukcija Golubačke tvđave obuhvata 10 kula, bedema i zidova, obnovu drvenih elemenata i krovova, palate i izgradnju obilaznice kojom bi saobrachaj bio kompletno izmešten iz tvrđave.

U nastavku projekta planirana je sanacija starog kamenoloma i njegova promena u amfiteatar sa 3.000 mesta, kao i adaptacija stare drobilice u izložbeni paviljon za umetnike.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">