Čitaj mi!

Priznanja "Novosti" za najplemenitije

Najhrabriji, najnesebičniji i najplemenitiji građani Srbije, Crne Gore i Republike Srpske danas su dobili plakete "Večernjih novosti" za najplemenitiji podvig godine.

Plemeniti ljudi nesebičnih dela iz regiona nagrađeni su plaketama "Večernjih novosti" za svoje podvige.

"Nagrađena su dela, a ne reči i obećanja, činovi, a ne prazne priče i možda zato među nagrađenima već 50 godina nema nijednog političara", rekao je predsednik žirija Matija Bećković na svečanosti u Skupštini grada Beograda.

Nagrade su, kako je rekao, dobili oni koje su srce i savest nagovorili na plemenit gest.

"Da je u njihovom plemenitom podvigu bilo računice, sva plemenitost bi iščezla, a podvizi izostali", rekao je Bećković.

U akciji ustanovljenoj posle zemljotresa u Skoplju 1963. godine, "Večernje novosti" više od pola veka odaju priznanje deci, pojedincima i grupama koje su svojom hrabrošću, odvažnošću i dobrotom zadužili čitavo društvo.

Ove godine za najplemenitijeg izabran je Goran Sladojević iz Badovinaca koji je spasao četvoricu komšija, otrovanih podzemnim gasom.

Zlatna plaketa za kolektivni najplemenitiji podvig pripala je porodici Mijailović iz Beograda, koji su donirali organe sina kome više nije bilo pomoći i tako spasili četiri života.

Zlatnu plaketu za dečji podvig dobio je Nikola Ječmenica za spasavanje druga koga je zahvatila vatra.

Pored njih, plakete je dobilo još 15 osoba - dečak Nikola Džoni Ranković za organizovanje humanitaranog koncerta, policajac Mikica Đikić za spasavenje dečaka ispred lokomotive, Ljiljana Perović, doktor Ivan Radić i profesor Boško Milovanović za pomoć najugroženijim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji. Nagradu su dobili i Zoran Ilić, Ranko Pašić, Tarik Kuruglić, Svetozar Ćiraković, Tomo Mlađenović, Jagoš Šimun, Predrag Janković, Snežana Andrić i Gojko Đurić.

Glavni i odgovorni urednik "Novosti" Ratko Dmitrović rekao je da se danas 51. put svi poklanjaju onima koji su na kocku stavili život da bi pomogli drugima.

"Dobitnici priznanja bili su u situacijama kada su skakali u vodu i vatru da spasu nekoga, a nisu razmišljali da zauvek mogu da ostanu u toj vodi ili vatri", rekao je Dmitrović i poručio da je "to najviše što čovek može da da, iznad toga ne može".

Prvi dobitnik nagrade je električar iz Skoplja Maksim Stojanović, koji je 1963. spasao svoj grad neminovnih požara i golim rukama, kidajući žice, isključio struju.

broj komentara 0 pošalji komentar