Čitaj mi!

Sporazum o saradnji u inkluziji Roma

Potpisan sporazum o saradnji u inkluziji Roma, kojim se 20 opština obavezalo da podrži sprovođenje Strategije Vlade Srbije za poboljšanje položaja Roma. Projekat koji finansira EU vredan je 4,8 miliona evra.

Sporazum o saradnji između srpskih lokalnih samouprava i projekta "Tehnička podrška za inkluziju Roma" vrednog 4,8 miliona evra, potpisan je danas, čime se 20 opština i gradova formalno obavezuju da podrži sprovođenje Strategije Vlade Srbije za poboljšanje položaja Roma.

Direktor Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije Suzana Paunović rekla je da je, od usvajanja Strategije za inkluziju Roma 2009. godine do danas, Srbija napravila značajne pomake u implementaciji tog strateškog dokumenta.

"To je jedna od strategija koja nije ostala samo slovo na papiru i na čijoj punoj implementaciji Vlada i dalje aktivno radi i nastaviće intenzivno da radi", rekla je Paunović i dodala da u Srbiji postoji 750 romskih naselja.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport ocenio je da je došlo do napretka u okviru ovog zajedničkog projekta koji finansira Evropska unija, a sprovodi Misija OEBS u Srbiji u koordininaciji sa Kancelarijom za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije.

"U okviru ovog projekta želimo da još poboljšamo uslove života romske zajednice, naročito u oblasti obrazovanja i zdravstva, kroz lokalne timove koji će sarađivati sa predstavnicima opštinskih vlasti i sa civilnim društvima", naveo je Devenport istakavši da je i moto Evropske unije ujedinjenje u raznolikosti.

Šef Misije OEBS-a u Republici Srbiji Peter Burkhard je poručio da njegova organizacija sa velikim očekivanjima nastavlja ovo partnerstvo u zajedničkim naporima da se omogući inkluzija Roma u Srbiji, kako bi se Romi uključili u sve tokove života, u svim oblastima.

Predsednik Nacionalnog saveta Roma Vitomir Mihajlović je istakao da u Srbiji živi više od 600.000 pripadnika romske zajednice i da su oni najugroženija i najbrojnija manjinska zajednica u našoj zemlji.

"Podržavamo političke opcije koje teže ka evropskim integracijama, koje će obezbediti zapošljavanje Roma i integraciju romske zajednice", rekao je Mihajlović dodajući da predstavnike te manjine prati hronično siromaštvo, diskriminacija, alarmantno zdravstveno stanje, velika stopa nezaposlenosti, predrasude.

Na današnjoj svečanosti su, takođe, uručeni sertifikati o uspostavljanju partnerstva za inkluziju Roma.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 04. feb 2014, 18:01) - Радан [neregistrovani]

свако је кројач своје судбине

Роме у Србији нико никада није одбацивао већ су се они сами дистанцирали од заједнице. Бар за време Тита сваки Ром је имао могућност да се запосли у некој фирми и добије стан, могао је да бесплатно школује децу итд, Они то углавмом нису прихватали и опредељивали су се за "традиционални" начин живота. Данас су наводно материјално угрожени а на тај начим су угрожеми и многи други становници Србије; немаштина, беспарица, незапосленост итд