PIO: Uskladiti rešenja za penzije

Traži se najbolji način da se usklade privremena i konačna rešenja o penzionisanju, kako bi što manje penzionera moralo da vraća novac koji su primili kao višak, rečeno je u PIO fondu. U oko 80 slučajeva iznos penzije veći u privremenom, nego u konačnom rešenju.

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje radi na nalaženju najboljeg načina da se usklade obračuni privremenih i konačnih rešenja o penzionisanju, kako bi što manje penzionera moralo da vraća novac koji su primili kao višak, rečeno je u PIO fondu.

"Odustalo se od ideje da se iz obračuna penzija izbaci poslednja godina staža, a radi se na tome da se utvrdi najbolji statistički pokazatelj s kojim bi se ta poslednja zarada upoređivala", kazala je direktorka PIO fonda Dragana Kalinović na konferenciji za novinare.

U oko 80 slučajeva iznos penzije je veći u privremenom, nego u konačnom rešenju.

Koliko će proći od privremenog do konačnog rešenja zavisi od slučaja do slučaja, a nekada to bude i nekoliko godina, te korisnik i umre u vreme dok dobija penziju prema privremenom rešenju.

Direktorka PIO fonda najavila je da će se izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju precizno definisati načini isplate penzija, te će se prilikom isplate na kućnu adresu utvrditi kolike troškove snosi PIO fond, a kolike korisnik.

Kalinovićeva je podsetila da je upravo to pitanje i troškovi od oko milijardu dinara za isplate penzije na kućnu adresu bili su jedno od spornih pitanja u godišnjem izveštaju Državne revirozorske institucije.

Takođe, nadležni u PIO fondu tvrde da navodi o tome da je taj fond jedan od poreskih dužnika nisu tačni i da je Poreska uprava pogrešila, što će ispraviti narednih dana.

Direktorka PIO fonda navela je i da nije bilo reči o reformi penzijskog sistema koja bi podrazumevala da svi građani u Srbiji primaju garantovani iznos penzija od 200 evra.

"Penzije se prema važećem zakonu obračunavaju prema visini zarada i godinama staža", kazala je Kalinovićeva.

Iz PIO fonda su saopštili i da je nedavno potvrđeno vlasništvo penzijskog fonda nad četiri specijalne rehabilitacione bolnice - "Zlatar" u Novoj Varoši, Merkur u Vrnjačkoj Banji, "Žubor" u Kuršumlijskoj banji.

"Razmatarćemo sve načine ulaganja i partnerstava kada je reč o ovim bolnicama, ali prodaja nije opcija o kojoj razmišljamo", kazala je direktorka PIO fonda.

Očekuje se da bi oko 10.000 penzinera tokom ove godine trebalo da ostvari pravo na banjsko lečenje i rehabilitaciju, a konkurs će biti otvoren najkasnije do marta.

Statistika PIO fonda pokazuje da je u protekloj godini 90 odsto zahteva koji su građani uputili toj instituciji rešeno u zakonskom roku od 60 dana. U 2013. bilo je oko 50.000 zahteva više nego godinu dana ranije.

Gotovo ceo budžet Fonda od 600,4 milijarde dinara odlazi na isplatu penzija i ostalih prinadležnosti.

U Srbiji ima oko 1,7 miliona penzionera, a njih u ovoj godini očekuju povišice od 0,5 odsto u aprilu i oko jedan odsto u oktobru.

Oko 17,5 odsto penzionera u Srbiji prima najniže iznose penzija od 13.200 dinara.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 22. jan 2014, 18:46) - anonymous [neregistrovani]

neznanje

Nemozemo da obracunamo struju za gradjane tacno gde svaki osmam to moze da uradi .a obracunati tacnu penziju ,to je misaona imenica,Treba formirati agencijui pozvati strane takozvane eksperte pa neka oni mlate praznu slamu.Svasta u nasoj lepoj Srbiji ima.