Čitaj mi!

Azil u EU traži 19 hiljada ljudi iz Srbije

U Srbiji će azil do kraja godine tražiti više od 5.000 ljudi, a većina njih iz svojih država beži zbog oružanih sukoba. Broj građana Srbije koji azil traže u zemljama EU ne smanjuje se. Premijer Ivica Dačić najavio je da će se razgovarati s novom nemačkom vladom o problemu azilanata koji iz Srbije odlaze u tu zemlju.

Do kraja godine kroz Srbiju bi moglo da prođe oko pet hiljada registrovanih tražilaca azila i četiri do pet puta više onih koji se i ne zadržavaju u našoj zemlji, podaci su Centra za pomoć tražiocima azila. Istovremeno, broj građana Srbije koji traže azil u zemljama Evropske unije ne smanjuje se, pa se očekuje da će ih do kraja godine biti - oko 19 hiljada.

Do novembra u Srbiji su 3.844 osobe tražile azil, a među njima najviše je onih koji dolaze iz Sirije, Eritreje, Somalije, Avganistana. Do kraja godine očekuje se da taj broj premaši 5.000. Ovakve migracije, kažu poznavaoci, nemoguće je zaustaviti.

"Da biste došli do Srbije vi ste vrh ledenog brega, najveći deo ostaje u prvoj zemlji do svoje, a onaj ko iz nekog Avganistana uspe da dođu do Srbije on je ili jako sposoban, ili ima konekcije, ili ima novca da put plati i neće odustati od toga da nastavi dalje", kaže Radoš Đurović iz Centra za pomoć tražiocima azila.

U grupi migranata je i 16.500 državljana Srbije, koliko ih je do oktobra tražilo azil u zemljama Evropske unije. Među njima uglavnom su pripadnici romske i albanske nacionalne manjine koji odlaze iz ekonomskih razloga.

"Oni po povratku ne vide perspektivu i čekaju novu priliku i način da ponovo napuste Srbiju i prioritet za njih je stambeno zbrinjavanje, jer većina živi u neformalnim naseljima", istakla je Sena Marić iz Centra za pomoć tražiocima azila.

U zemljama Evropske unije azil dobije samo jedan odsto onih koji ga zatraže.

broj komentara 18 pošalji komentar
(petak, 27. dec 2013, 22:59) - anonymous [neregistrovani]

ma da

kaze covek 40 godina je u inostranstvu dobro se zivi , a kako zive sada ove izbeglice ako mozemo znati ?

(petak, 27. dec 2013, 22:57) - anonymous [neregistrovani]

azil

Radi se o ekonomskim azilantima a ne o politicki prognanim. Ne zna sta je problem EU napraviti zajednicki registar azilanata - sigurno ga i vec imaju - pa jednostavno od prve one odbiti koji su vec prosli kroz azilantski postupak i odbijeni. Lakse je sediti u baraki i nista ne raditi umesto kopati u Srbiji, to mi je potpuno jasno. Zao mi je samo ono, kad su napadnuti azilanti iz Sirije. Bilo me svarno sramota, jer oni su ogrozeni i njima treba pomoc!

(petak, 27. dec 2013, 22:07) - anonymous [neregistrovani]

1111

to je moglo dok je rat bio u hrvatskoj i b i h.sada moze azil na nekoliko meseci dok se ne obrade podaci a onda ide deportacija.ali mnogima je i to neka korist.u engleskoj fali pet miliona stanova,posao se tesko nalazi a cene su visoke,sobica je sto funti sedmicno plus...treba 300 funti sedmicno da se prezivi.bez britanskog pasosa posao ne treba trazit.velika kriza.

(petak, 27. dec 2013, 21:44) - anonymous [neregistrovani]

DS

Dobro za Srbiju, jer ako hoće u EU, treba da ima što manje nezaposlenih. Ako njih 19 000 nezaposlenih napusti Srbiju, toliko će manje u Sbiji biti nezaposlenih.

(petak, 27. dec 2013, 20:05) - anonymous [neregistrovani]

azil

pa narod koji nema od cega zivjeti gladni su nemaju drugi izlaz samo azil to je normalno jer nasa srbije ekonomski slaba je ....

(petak, 27. dec 2013, 20:02) - Bane [neregistrovani]

@Dragomir

pa u cemu je problem? pa to je globalizacija...sta fali svajcarskoj? pa ovde je 20 posto stranaca i jos najmanje toliko stranaca sa ch pasosem! vazno je dali si se uklopio u njihov zivot i dali postujes njihove zakone! sve je ostalo nevazno...na gradjevini su portugalci, informaticari su indijci, u bankama i drugim usluznim poslovima su nemci itd.

(petak, 27. dec 2013, 20:02) - anonymous [neregistrovani]

Azil

Znaci li to da svi oni koji zatraze azil u Srbiji dobijaju azil sa mogucnoscu da tu in ostanu? Kakav je postupak za dobijanje azila. Ja zivim u Melburnu i to je jedan od gorucih probema u Australiji u ovim vremenima.

(petak, 27. dec 2013, 19:44) - anonymous [neregistrovani]

e da

Bezi narod za boljim zivotom kao sto sam i ja otisao iz bivse SFRJ pre 40 godina.Mnogo bolje se zivi u EU.Pozdrav.

(petak, 27. dec 2013, 18:43) - anonymous [neregistrovani]

RE: Anonimus?

Neznas ti brate koliko azilanata ima u Rusiji!? Nista manje nego u celoj zapadnoj Evropi, samo se o tome ne pise.

(petak, 27. dec 2013, 18:17) - anonymous [neregistrovani]

Re Azil

Glupo je kazati da je zapad zadovoljan sto sami sebe unistavamo!To je apsurdno!Za ne vidis covjece da zapad unistava prije sam sebe!Samo Francuzi Englezi i Njemci imaju skupa oko 25 miliona stranaca i svaki dan dolaze novi!Evropa ce za 10 godna postati Azifrika a tj Azija Afrika!