Čitaj mi!

Nelegalno više od milion objekata

Zakon o legalizaciji, koji predviđa manju papirologiju i za građane i za investitore, u utorak pred poslanicima. Lokalna vlast dobiće preporuke kako da najbrže i najpovoljnije legalizuje objekte, najavljuju iz nadležnog ministarstva.

Hoće li se divlja gradnja u Srbiji zaustaviti, a oko milion i trista hiljada nelegalnih objekata konačno legalizovati? O Predlogu zakona o legalizaciji raspravljaće poslanici u parlamentu. Iz nadležnog ministarstva najavljuju da će lokalna vlast dobiti preporuke kako da najbrže i najpovoljnije legalizuje objekte.

Decenijama se gradilo bez građevinske dozvole, što su nadležni pravdali nerešenim imovinskim odnosima i nedostatkom urbanističkih planova.

"Ranijih godina teško se dolazilo do građevinske dozvole jer su u pitanju pravni odnosi, ljudi su kupovali livade, i onda bez dozvole, bez ičega gradili", kaže investitor "Konaka Kraljevo" Jovica Milić.

Branislav Panić iz Kikinde ističe da je ponovo podneo zahtev za legalizaciju kuće koju su mu roditelji sagradili pre 28 godina i da je zbunjen propisima zbog stalnog menjanja.

Ako Predlog zakona usvoji Skupština, građani i investitori pribavljaće mnogo manje papira nego do sada, geodetski snimak, projekat objekta, dokaz o pravu svojine, zakupa ili korišćenja građevinskog zemljišta i plaćena naknada za uređenje građevinskog zemljišta.

Međutim, Predlog zakona lokalnim vlastima daje veću slobodu kada odlučuju o visini naknade za uređenje građevinskog zemljišta i o dužini otplate, koja može da bude od pet do 20 godina.

"Mi to moramo da sprečimo, dovešćemo u nepovoljnu poziciju ljude koji nemaju, svima nam je poznata ekonomska situacija u Srbiji, ali te građane moramo da zaštitimo", kaže predsednik Skupštinskog odbora za građevinu i urbanizam Dejan Radenković.

U resornom ministarstvu kažu da su pripremili kriterijume na osnovu kojih će lokalne vlasti procenjivati koliko će ko plaćati legalizaciju.

"Porodice u kojima niko ne radi imaće privilegije, zatim porodice koje imaju male kuće, sopstvene stanove, a sve što ide u promet na primer za javna okupljanja, trgovine, gde su zarade enormne, mora se, po zakonu, legalizovati - bez ikakvih posledica", kaže ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić.

Važno je da svi koji su predali zahtev za legalizaciju neće ponovo to morati da čine. Do sada je predato 720 hiljada zahteva, a legalizacija je zaustavljena, jer je Ustavni sud proglasio Zakon o planiranju i izgradnji neustavnim, zbog predviđenih olakšica koje su zavisile od površine objekta.

broj komentara 15 pošalji komentar
(utorak, 01. okt 2013, 08:01) - Razočarani [neregistrovani]

Država bez države

Strašno ! U svakom gradu ima električna energija, vodovod, kanalizacija, putevi, asfalt sa rupama ili bez rupa. Pa zašto onda svaka opština ima svoju cenu gradnje pa i legalizacije? Te povoljnosti određuju cenu kvadrata dozvole za gradnju ili legalizaciju. Ovako Šabac u drugoj zoni naplaćuje preko 8 hiljada po kvadratu. Kuća od 100 kvadrata prduzimači rade po 150 eura , 15 000 eura pd krov a papiri 10 hiljada eura opštini da se sladi. Nemožemo deci krov nad glavom napraviti od lopova.Kakva je to država ako je u drugim gradovima i većim i lepšim jeftinije. Narod je u svakom pogledu diskriminisan i služi kao ovce za šišanje.Koja vlast? Verovo u njih a oni samo pričaju a kraj nosa im kradu i samo govore da su nemoćni jer druge vlade su potpisale sporazume i ugovore.Država bez države.

(utorak, 01. okt 2013, 00:16) - anonymous [neregistrovani]

Priimer Engleske

Vlasnički list (ovde ga zovu List nepokretnosti) sam dobio poštom iz Engleske i košte manje od 3 Evra. A ovde oko 5 Evrića. Tamo s zakoni retko menjaju, ima ih koji važe više od 600 godina. Pravna sigurnost, sve je uređeno, nema "može ovako, a može i -vako".

(utorak, 01. okt 2013, 00:00) - stanka [neregistrovani]

resenje

Mora se zaustaviti u Srbiji divlja gradnja, a i proveriti kako su neki zidali trzne centre i naselja bez dozvola, ili kako je neko predao za legalizaciju a ni kamen nije poceo da gradi, sve je to zamutila gradjevinska inspekcja i njihovu imovinu svakog ponaosob morate proveriti. Da vidite sta sve oni imaju jel zmure kad se nelegalno gradi. Takodje i ta nadzidjivanja uglavno na trosne zgrade bez dozvola svaki dan nicu. I odlican prilog novinara.

(ponedeljak, 30. sep 2013, 23:52) - anonymous [neregistrovani]

stan

Koji u kome je baka imala stanarsko pravo sam kuio i dao baki da zivi u njemu, sve preneto legalno i placeno kada sam hteo da se informisem oko eventuualne prodaje tada su mi rekli da se stan i sve vodi na mene ali zemljiste koje svakom stanu pripada se vodi na nekog ko zna kog.Zgrada je stara na karaburmi 6 spretova.Od tad do sad cekam da me pozovu da prepisem zemljiete na sebe iako je njihova greska samo traze pare i cekaj cekaj evo 10 godina :(

(ponedeljak, 30. sep 2013, 22:40) - anonymous [neregistrovani]

Titu nije smetala

Moja stara kuca ni Titu nije smetala, a ovim vujcicima i jazavcima smeta.
Ne cackajte bolje...
U ime naroda !
Velibor

(ponedeljak, 30. sep 2013, 22:21) - anonymous [neregistrovani]

Nemam pa nemam

Ne bi trebalo da se skoro sve prepusti samovolji opštinama. Trebala bi bar neka preporuka od strane nadleznog ministra Velje Ilica ili nekog drugog da bude kojom bi se vladale opštine da ne bi derale vec oderani narod.Neka se uprosti sve to i neka se vec jednom krene s time u resavanje.Mislim da bi trebalo sve vec da se odradi od svih tih komisija i ostalo samo da se verifikuje i donesu resenja da je gotovo.

(ponedeljak, 30. sep 2013, 21:55) - anonymous [neregistrovani]

1950.........

dali ce se rusiti svi nelegalni objekti sagradjeni od 1946-2013 ?

(ponedeljak, 30. sep 2013, 21:37) - anonymous [neregistrovani]

Ko je ovde lud?

Pa zna se. "Lud" je onaj ko je sve legalno plaćao.

(ponedeljak, 30. sep 2013, 21:28) - anonymous [neregistrovani]

problem u ovim uslovima.........

koliko bih para trebalo da se erusi 1.500.000 kuca,500.ooo stala i 100.000 pomocnih objekata,i koliko godina bih trajalo rusenje?gde bih taj narod kao izbeglice otisao?bolje je graditi nego rusiti,nego kod nas je obrnuto sve pa i ovaj problem se resava u ovoj krizi gde veliki broj stanovnistva nema posla i zarade.

(ponedeljak, 30. sep 2013, 20:51) - anonymous [neregistrovani]

Treba da se plati

I ovi iz inostranstva i svi koji nisu legalno kupili.
Lako je biti dasa , pravis nelegalno slabo platis majstore, ucenjujes.
Zasto sam ja platio sve, jesam li onda ja lud????