Čitaj mi!

Uskoro izmene Zakona o restituciji?

Posle godinu i po dana iskustva u restituciji, Agencija za restituciju pokreće inicijativu za izmenu zakona. Iz Agencije poručuju da novi zakon trebalo bi da napravi razliku između imovine oduzete pravnim licima i imovine fizičkih lica kojom su upravljala pravna lica. U Mreži za restituciju i stručnjaci kažu da je zamena jedini način da se reši taj problem.

Agencija za restituciju pokreće inicijativu za izmenu zakona, posle jednoipogodišnjeg iskustva u vraćanju oduzete imovine starim vlasnicima. Kako kažu u Agenciji, Ministarstvu finansija već su poslate teze koje će omogućiti efikasniji postupak restitucije.

U agenciji za Restituciju zaključili su da ukoliko se proširi spisak imovine koja se može vratiti u naturi država može da uštedi. Novi zakon trebalo bi da napravi razliku između imovine koja je oduzeta pravnim licima i imovine fizičkih lica kojom su uprvljala pravna lica.

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić kaže da je to specifična situacija koja je i danas moguća. "U to vreme je bila česta i kod oduzimanja pre svega radnji nije se prepoznavalo šta se oduzima da li imovina fizičkih lica ili radnja kao biznis kao poslovanje. Da bi se to rasčlanilo, predložili smo izmene Zakona i još kod procene bilansa preduzeća predložili smo izvesne promene, objašnjava Kastratović.

U Mreži za restituciju od samog donošenja zakona tvrde da ga treba menjati. Smatraju da je supstitucija ili zamena jedini način da se reši pitanje restitucije.

Mile Antić iz Mreža za Restituciju napominje da je najbolji primer za to je definitivno poljoproivredno zemljište. Postoji paradoks da Agencija kroz svoj rad razotkrije i oko 20 hiljda hektara poljoprvrednog zemljišta u državnoj svojini koje je neko nezakonito uzurpirao i uknjižio kao svoje ili kao imovinu zadruge, dodaje Antić.

I stručnjaci smatraju da Zakon o restituciji treba da se izmeni uvođenjem supstitucije.

Stefan Samardžić sa Pravnog fakulteta u Novom Sadu ocnjnjuje da će to smanjiti javni dug i da će država imati prihod od poreza.

U Agenciji kažu da su predložene izmene samo teze na osnovu kojih bi Ministarstvo finansija moglo da formuliše predlog izmena Zakona. Agenciji je do sada podneto 19 hiljda zahteva građana za povraćaj oduzete imovine.

broj komentara 5 pošalji komentar
(ponedeljak, 14. apr 2014, 14:07) - dragan NBg [neregistrovani]

restitucija za Kosovo

Da li postoji mogućnost da se u novi zakon unese izmena da se parcele, koje su oduzete na Kosovu i Metohiji državljanima Srbije koji su oterani sa svoje zemlje posle drugog svetskog rata i živeli u Srbiji van Kosova i Metohije, vrate parcelama na teritoriji Srbije van KiM, pa da kasnije država Srbija u sukcesiji sa Kosovom potražuje navedenu imovinu. Pravno gledano ovo je ispravno jer navedenu imovinu je u to vreme oduzela država Srbija, a ne neka nepostojeća "država" Kosovo. Važećim zakonom su državljani Srbije koji potražuju imovinu koja je locirana na Kosovu diskriminisani u odnosu na ostale državljane Republike Srbije.

(petak, 13. dec 2013, 12:06) - anonymous [neregistrovani]

Lustracija i restitucija

Bez lustracije bar do trećeg kolena teško se možemo nadati od otimača i njihovih sledbenika poštenoj restituciji.Kao primer navedimo da se sa restitucijom ukida zemljarina a uvodi porez na imovinu koja je mnogostruko veća od zemljarine. "ZABORAVLJA SE NA IZGUBLJEN DOBIT" za bespravno korišćenje tuđe otete privatne imovine i uništavanje dve generacije nedužnih ljudi. Sada se dokrajčava treća generacija.Čovek se jednom rađa i umire i oduzeto vreme od života nikad i ničim se povratiti ne može.Oni bi da uvedu porez na imovinu a da su sami dužnici građanima za bespravno otetu imovinu kroz izgubljenu dobit.

(petak, 13. dec 2013, 05:44) - anonymous [neregistrovani]

restitucija i ponovna nacionalizacija

Uvođenjem poreza na imovinu a da se"ZABORAVLJA NA IZGUBLJENU DOBIT" prestavlja ponovnu nacionalizaciju imovine koja će restitucijom biti vraćena.Ukida se zemljarina a mnogostruko se povećava porez na imovinu te se time guši privatni sektor i samozapošljavanje i produžava komunizam "SVOJE NEDAM TUĐE DIZAM" jer LUSTRACIJA NIJE SPROVEDENA te nam komunisti kroje zakone.

(utorak, 06. avg 2013, 20:35) - anonymous [neregistrovani]

Zainteresovana

Veoma me je obradovala mogućnost izmene zakona o restituciji sa uključenjem substitucje, ali i to ne rešava probleme upropaštenih (konkretno) vlasništva zgrada u kojima su neki stanovi i poslovni prostori prodati, a neki delovi nisu korišćeni od dana oduzimanja, tako da su sada urušeni i zarasli u korov. Stalno se spomiinje vraćanje poljoprivrednog zamljišta, hotela, a niko ne govori o proceni sadašnjeg stanj i šteti koja je pričinjena nemarnošću.

(nedelja, 04. avg 2013, 15:26) - anonymous [neregistrovani]

Пример

Пре закона у реституцији у свим посткомунистичким земљама је био спроведен закон о лустрацији - осим код нас. Што значи да је било потребно уклонити све отимаче чланове комунистичке партије и њихове наследнике са одговорних функција у држави. Јер ако је отац украо, син ће тешко вратити.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">