Prava radnika niko ne štiti?

Nezaposlenost u Srbiji na istorijskom maksimumu, a više od 60.000 građana za svoj rad ne dobija platu, navodi Centar za demokratiju. Uz to, običnom čoveku je skoro nemoguće da dođe do zadovoljenja u slučaju kada su mu prekršena pojedina ekonomska i socijalna prava, upozoravaju u Centru.

Centar za demokratiju upozorava da je nezaposlenost u Srbiji na istorijskom maksimumu, veća je od 28 odsto, i da statistika ukazuje da više od 60.000 građana za svoj rad ne dobija platu.

Povod za saopštenje Centra za demokratiju je jučerašnji protest čoveka koji se popeo na sedmi sprat bivšeg Generalštaba u centru Beograda. Zapretio je da će skočiti jer mu bivša firma duguje novac na ime neisplaćenih zarada, a on, supruga i maloletno dete nemaju sredstava za život.

U saopštenju je navedeno da je običnom čoveku skoro nemoguće da dođe do zadovoljenja u slučaju kršenja neposredno primenjivih ekonomskih i socijalnih prava.

Ta organizacija je navela da "predstavnici sindikata u Srbiji iznose podatak da radni spor može trajati i do četiri godine i koštati više hiljada evra. Propisi ne dozvoljavaju da zastupanje stranke pred sudom obavlja bilo ko drugi osim plaćenog advokata". 

"To ukazuje da država Srbija svojim građanima de fakto uskraćuje pravo na delotvoran pravni lek. Razmere kršenja prava iz oblasti rada su značajna, pogotovo zaposlenih koji rade u delatnostima i sektorima gde sindikata uopšte nema, pa sankcija ili izostaje ili kršenje prava neretko prolazi nezabeleženo", naglašava Centar za demokratiju.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 24. okt 2012, 14:05) - Vera Kesić [neregistrovani]

Pravo radnika niko ne štiti

Nisam sigurna da li ovoj komentar šaljem na pravu adresu, ali bih predložila da se neko pozabavi i pitanjem overe zdravstvenih knjižica radnika koji su zaposleni (na papiru) ali ne dobijaju zaradu, odnosno nisu im uplaćeni doprinosi za socijalno osiguranje. Znači čovek je zaposlen, ne dobija platu, nema overenu zdravstvenu knjižicu, a sada je i bolestan naročito kada su u pitanju "ozbiljnije" bolesti koje zahtevaju operativno i bolničko lečenje. Šta da rade ovi ljudi. Pomozite, ako možete ili se ovom temom treba više pozabaviti, kako na TV tako i u ostzalim sredstvima informisanja.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">