UNS: Pronađite ubice novinara na Kosovu

Ispred sedišta Euleksa u Prištini, predstavnici UNS-a održali miran protest. Od šefa misije Iv de Kermabona zatraženo pokretanje istrage o nestalim kolegama i otkrivanje ubica novinara na Kosovu i Metohiji. Ispraviti grešku i uneti imena svih kolega u evidenciju Komiteta za zaštitu novinara, poručila Ljiljana Smajlović.

Udruženje novinara Srbije, sa svojim ogrankom Društvo novinara Kosova i Metohije, održalo je ispred sedišta Euleksa u Prištini miran protest, zatraživši od te misije da rasvetli ubistva i otmice novinara do kojih je došlo u periodu od 1998. do kraja 2000. godine.

Novinari, koji su nosili fotografije ubijenih i kidnapovanih kolega, istakli su ispred sedišta Euleksa veliki transparent, na kome je na srpskom i albanskom jeziku pisalo "Vratite nam naše kolege".

Zajedno sa članovima UNS i DNKiM bili su i članovi porodica kidnapovanih novinara.

Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović rekla je da je protest u Prištini organizovan "zato što ubijeni novinari nigde nisu popisani, nije im odata pošta, a nema ih ni u evidenciji Komiteta za zaštitu novinara u Njujorku".

Smajlović je najavila inicijativu UNS-a Komitetu, kako bi se ispravila greška i unela imena svih "kolega u njihovu evidenciju, da bi novinarska struka mogla da odaje počast i njima, kao i svim kolegama koji su stradali obavljajući novinarsku dužnost".

Protest je privukao veliku pažnju albanskih i srpskih medija, protekao je bez incidenata, a obezbeđivali su ga pripadnici Kosovske policijske službe.

Novinari su zahteve predali šefu Euleksa Iv de Kermabonu, s kojim su razgovarali i o neophodnosti formiranja TV kanala na srpskom jeziku koji bi pokrivao celu teritoriju Pokrajine, i o problemima kojima su izloženi srpski mediji na Kosovu.

UNS podseća da su 1998. godine nestali Slavko Perenić i Đuro Slavuj, ekipa Radio Prištine, 1999. godine Ljubomir Knežević, novinar prištinskog "Jedinstva" i dopisnik "Politike", a 2000. Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova.

Do danas nisu otkrivene ubice novinara Aleksandra Simovića, koji je nestao 1999. godine, a čiji su posmrtni ostaci pronađeni, kao ni fotoreportera Momira Stokuće, ubijenog 1999. godine.

broj komentara 9 pošalji komentar
(sreda, 26. avg 2009, 22:18) - anonymous [neregistrovani]

1233

u beogradu nije nista sigurnije nego u pristini ,licno sam se uverio

(sreda, 26. avg 2009, 20:24) - anonymous [neregistrovani]

Tako je

Svaka čast UNS-u, a posebno gospođi Smajlović. Ona je zaista jedan vrhunski novinar i uzor za sve srpske novinare!

(sreda, 26. avg 2009, 20:23) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

Konacno jedan opravdani protest. Zna UNS sta trazi. Pitanje je dali su vandali juce znali sta traze? UNS jasno rekli sta se trazi. Razumeo sam. Nije mi jasno sta su trazili vandali juce? Na istom tom prostoru. Jeftinije automobile? Popust za gorivo? Besplatan parking? Sta ta bagra zeli?

(sreda, 26. avg 2009, 18:35) - anonymous [neregistrovani]

zasto

zasto bre, ja sam bio....nista strasno...

(sreda, 26. avg 2009, 18:06) - anonymous [neregistrovani]

NUNS

A zasto NUNS ne uradi tako nesto ili oni samo slusaju necija naredjenja i njih ovo ne interesuje.

(sreda, 26. avg 2009, 17:27) - anonymous [neregistrovani]

protest ispred EULEKSA

Svaka cast gdji Smajlovic na inventivnosti i hrabrosti. Do sad nikome nije palo na pamet ni da spomene da su novinari na Kosovu ubijeni, a kamoli da organizuju protest.

(sreda, 26. avg 2009, 17:26) - anonymous [neregistrovani]

Ljiljana

UNS je, konacno, dobio hrabrog i casnog novinara kao svog predsednika. Bravo, Ljiljana, za ovaj gest, sa nadom da ces da nastavis da se boris za novinarsku profesiju u svakom pogledu.

(sreda, 26. avg 2009, 17:09) - avlija [neregistrovani]

krle

pronadjite vi prvo ubice novinara u srbiji!!!

(sreda, 26. avg 2009, 14:07) - anonymous [neregistrovani]

svaka čast NAŠIMA

da se usude da idu u prištinu, i K TOME još da i protestvuju!